A magas vérnyomás nem csak gyógyszerrel kezelhető!

A magas vérnyomás nem csak gyógyszerrel kezelhető!

Ha valaki többször magas vérnyomást mér otthon, majd a kardiológus megerősíti a magasvérnyomás betegség diagnózisát, kézenfekvőnek tűnik a megoldás: vérnyomáscsökkentő gyógyszert kell szedni! Holott a diagnosztizált magas vérnyomás nem csak gyógyszerrel kezelhető, terápiájának első lépcsőfoka az életmódváltás, és csak második lépésként, szükség esetén ajánlott emellé a gyógyszeres kezelés. Dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa most az életmód szerepére hívta fel a figyelmet.

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

Nem fáj, nem okoz tünetet, akkor miért kellene kezelni a magas vérnyomást? Sokan feltehetik maguknak ezt a kérdést, hiszen hazánkban a felnőttek közel ötöde, a 60 éven felüliek több, mint fele magasvérnyomás betegséggel él. Ezért is érdemes tudni, hogy a kezeletlen magas vérnyomás növeli többek közt a stroke, a szívelégtelenség, az agina pectoris, az agyi- és a szívinfarktus kockázatát, valamint szem- és vese szövődményekkel is járhat. Érdemes a magas vérnyomásra úgy tekinteni, mint egy tünetegyüttesre, ami mögött számtalan tényező húzódik, és amelyben minden mindennel összefügg. Éppen ezért feltétlenül kezelni kell a hipertóniát, elsősorban életmódváltással, másodsorban, súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel is. Mit jelent a súlyosabb eset?
- 160/100 Hgmm fölötti vérnyomásnál, szövődmények és társbetegségek mindenképpen szükséges a gyógyszeres kezelés, de ez nem váltja ki az úgynevezett életmód-kezelést, amely jelentősen képes javítani az állapoton – hangsúlyozza Jenei doktor. – Azonban nem mindegy, hogy a magasvérnyomás betegek hogyan változtatnak az életmódjukon, hiszen annak nem csak hatékonynak, de biztonságosnak is kell lennie. Ebben segít az életmód orvoslás.

Ezek az életmód orvoslás elemei magas vérnyomás esetén

  • Kiegyensúlyozott, „vérnyomáscsökkentő” táplálkozás

Életmód orvoslással akár gyógyszer nélkül is csökkenthető a magas vérnyomás.A rostban, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes őrlésű gabonában gazdag étrendet dietetikus segítségével a célokhoz, ízléshez, esetleges ételallergiákhoz/érzékenységekhez lehet igazítani. Érdemes a mediterrán vagy a DASH diéta összetételéből kiindulni és külön figyelmet kell fordítani a telített- és transzzsírok, valamint a sófogyasztás visszaszorítására. Ugyancsak óvatosnak kell lenni az alkohollal, ugyanis a napi szinten fogyasztott alkohol, különösen a tömény, égetett szeszek fogyasztása jelentősen emeli a vérnyomást. Ráadásul az alkoholos italok sok kalóriát is tartalmaznak, tehát túlsúlyhoz (közvetve tehát növekvő vérnyomáshoz) vezethetnek.

  • Testsúlycsökkentés

Nagyon határozott összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás között, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül.

  • Rendszeres mozgás

Az alapbetegségekkel élőknek, így a magasvérnyomás betegeknek sem szabad átgondolás nélkül belevágni egy szélsőséges életmódváltásba, edzéstervbe. A mozgásterapeuta által felépített mozgásterápia minden esetben az életmód orvosi kezelési tervbe illeszkedő egyéni állapotfelméréssel kezdődik, amelynek keretében átfogó kép kapható többek közt a fittségről, a mozgásszervek állapotáról. Az állapotfelméréssel egy időben, már az első konzultáción azonnal hasznosítható, konkrét mozgásterápiás tanácsok is elhangzanak. Később igény esetén személyre szabott mozgásterápiás terv is megszülethet, amely tartalmazhat gyógytornát, személyi edzést is. A mozgásterápiában nagy segítséget jelenthet a biztonságot és hatékonyságot növelő, a pulzuskontrollt és a követhetőséget biztosító okosóra használata. Már három hét rendszeresen sport után is érezhető lesz a javulás, fél év elteltével pedig már mérhető is lehet a vérnyomás csökkenése és más pozitív hatások.

A rendszeres orvosi kontroll elengedhetetlen

- Fontos megérteni, hogy a magasvérnyomás betegség egy életen át tartó figyelmet és kezelést igényel, ami nem csak gyógyszerelést jelent – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa. – A magas vérnyomás nem csak gyógyszerrel kezelhető, az életmód terápia olyan értékeken tud változtatni, mint a vérnyomás, a koleszterin-és a vércukorszint, amelyek pedig a krónikus betegségek jelzői. Vagyis az életmódelemeink megváltoztatásával hatással lehetünk többek közt a magas vérnyomás állapotára, bizonyos mértékig vissza is fordíthatjuk a folyamatot. Minél több rossz szokásunkat cseréljük le jóra, például elhagyjuk a dohányzást, hatékony stresszkezelő módszerek sajátítunk el, annál jobbak az esélyeink a javulásra – akár már kialakult betegségek esetén is. Ezt a folyamatot és a betegség állapotát azonban mindig kardiológusnak kell ellenőriznie és szükség esetén kezelési változtatásokat javasolnia.

Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

 

Megosztás: