Így készüljön fel a kontrasztanyagos CT-vizsgálatra, ha ön cukorbeteg

Így készüljön fel a kontrasztanyagos CT-vizsgálatra, ha ön cukorbeteg

A komputertomográfiai (CT) manapság az egyik leggyakoribb képalkotó eljárásnak számít. Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakembere szerint a cukorbetegek esetében azonban fokozott figyelmet igényel a vizsgálatra való felkészülés.

A kontrasztanyagos CT-vizsgálatról

-A diabéteszes betegek az érszövődmények, valamint a fertőzésekre és daganatos betegségekre való fokozott hajlam miatt is gyakrabban fordulnak meg kontrasztanyagos CT-vizsgálatokon. Ennek a képalkotó eljárásnak az a lényege, hogy röntgensugárnyaláb segítségével sok szeletben átvilágítják a vizsgálandó testrészt, és számítógép segítségével rajzolódik ki annak pontos, belső képe. Mivel a CT-vizsgálaton jódtartalmú kontrasztanyagok beadására is szükség lehet, ezért minden esetben számolni kell a kontrasztanyag okozta vesekárosítás kockázatával is. Fontos tudni, hogy a vesekárosítás kockázata a vesefunkció beszűkülésével nő, különösen, ha diabétesz is társul hozzá – hangsúlyozza Prof. Dr. Somogyi Anikó. Pajzsmirigy, vese- vagy cukorbeteg esetén ezért mindig a beteg kezelőorvosa fogja mérlegelni, hogy a vizsgálatból származó haszon ellensúlyozza-e a negatívumokat. A vizsgálat előtt többek között meggyőződnek arról is, hogy károsodott-e a páciens vesefunkciója, illetve volt-e már korábban kontrasztanyag-szövődménye, és ha fokozott rizikó áll fenn, akkor más képalkotó vizsgálatok lehetőségét is megfontolják – magyarázza a professzor asszony.

Mire figyeljen, ha kontrasztanyagos CT-vizsgálatra megy?

  • Amennyiben ön várandós, és várandósságának korai szakaszában jár, ellenjavallt a vizsgálat.
  • Ha a korábbi vizsgálatkor a vénába adott jódos kontrasztanyagra érzékenységi reakciója volt, a vizsgálat előtt mindenképpen jelezze!
  • A kontrasztanyagos vizsgálat előtt 4-6 órával már ne egyen!
  • Sokan esnek abba a hibába, hogy teljesen kiszáradva érkeznek meg a vizsgálatra, ami súlyos hiba. A vizsgálat előtt fogyasszon szénsavmentes folyadékot, de a teát, kávét mellőzze!
  • A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzen. A vizsgálathoz tehát friss laborleletre is szüksége lesz, mely tartalmazza a keratinin és karbamid szintet a vesefunkciók ellenőrzéséhez. A legtöbb helyen egy hónapnál nem régebbi eredményt fogadnak el, de ezzel kapcsolatban feltétlenül egyeztessen az adott egészségügyi intézménnyel!
  • Amennyiben metformin tartalmú gyógyszert szed, azokat a vizsgálat előtt általában 72 órával, illetve a vizsgálatot követően 48 órával el kell hagynia. Kezelőorvosával beszélje meg, hogy ez idő alatt milyen módon tartja egyensúlyban szénhidrát anyagcseréjét! A vizsgálatot végző intézménytől kapott belegyező nyilatkozatban, ami feltétele a vizsgálatnak, részletes listát kap azokról a gyógyszerekről is, amelyeket el kell hagynia. Ellenőrizze és jelezze az egészségügyi személyzetnek, hogy szed-e ilyen gyógyszert! Egyéb gyógyszereit beveheti.
  • Ha a cukorbetegségre szedett gyógyszere nem tartalmaz metformint, akkor nem kell kihagyni a kontrasztanyagos vizsgálat előtt és után sem.
  • Ha az előzetes laborvizsgálatok csökkent vesefunkciót állapítottak meg, fiziológiás sóoladat infúziós alkalmazását javasolhatja kezelőorvosa, abból a célból, hogy az intravénás kontrasztanyagos képalkotó vizsgálat előtt szervezetében megfelelő mennyiségű folyadék legyen (a vesék folyadékáramlásának fenntartása, illetve megőrzése céljából). A megelőző kezelés részeként, a vese károsodását kivédő, szájon át szedhető gyógyszerekre is szüksége lehet.  
  • Amennyiben bármilyen panasza van a kontrasztanyag beadása közben, szokatlan tüneteket észlel a vizsgálat alatt vagy után, a kötelező várakozási időben, azonnal közölje az egészségügyi személyzettel!

 

Forrás: Cukorbeteg Központ (www.cukorbetegkozpont.hu)

Megosztás: