Az antihisztaminok szedésének buktatói

Az antihisztaminok szedésének buktatói

Megeshet, hogy a választott készítményt nem érezzük elég hatékonynak. Bizonyos betegségek esetén, gyógyszerek mellett vagy várandósság alatt pedig nem is szedhetünk bármilyen gyógyszert allergia ellen. Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban gyakran felmerülő problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

Más hatóanyag, más tünetet kezel

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. A készítményekből széles választék áll rendelkezésre, többet közülük recept nélkül is beszerezhetnek a betegek. Tudni kell azonban, hogy ezek a termékek nemcsak csomagolásukban, hanem hatóanyagukban is különböznek. Így amelyik kiválóan beválik például orrfolyás, orrviszketés esetén, az nem a legjobb választás a viszkető allergiás bőrtünetekre.

Szedhetek antihisztamint, ha babát várok?

A várandósság alatt szedett gyógyszerek esetében mindig mérlegelni kell a hasznot és a kockázatot. Ha a kismama nem tud nyugodtan pihenni, feszült, rossz a közérzete, a szervezetében keringő sejtszintű allergiás átvivő anyagok pedig átjutnak a magzatba is. A babának és a mamának sem jó tehát, ha nem kezeljük a tüneteket.

„Antihisztamin készítményt várandósság alatt és a szoptatás időszakában csak orvosi konzultáció alapján lehet szedni. Tablettából, szemcseppből is létezik olyan, ami szedhető, de a helyileg felszívódó szteroid orrspray is használható orrdugulásra. Viszketésre is tudunk krémet ajánlani attól függően, hogy a kismama a terhességnek melyik hónapjában jár. Ha pedig egyik megoldás sem válik be, a természetes módszerek: tengervizes orrspray, orrmosó vagy Rhinolight fényterápia segíthetnek.”

Bizonyos betegségek esetén óvatosságot igényel a használatuk!

A különböző készítmények mellékhatásainak részletes felsorolását a betegtájékoztató tartalmazza. A gyógyszerek felírása, vagy - recept nélkül kapható készítmények esetében - beszerzése előtt erről mindig tájékozódjunk! Néhány gyógyszer – például antidepresszánsok és bizonyos gombaellenes szerek – antihisztaminnal szedve, egymással kölcsönhatásba kerülhetnek.

„A rendszeresen szedett egyéb gyógyszerekről ezért mindig tájékoztassuk a kezelőorvost, mert ellenkező esetben az együtt adott gyógyszerek a lebomlásuk során megváltoztathatják a másik szer lebomlását, felszívódásuk, hatásuk változhat, esetleg a hatás elhúzódóvá válik.”

Csökkentjük a dózist

Az antihisztaminok szedésének gyakori buktatója, hogy ha a gyógyszer szedése álmosító hatású, a betegek hajlamosak csökkenteni az előírt mennyiségét. Így a teljesítő képességük ugyan javulni fog, ám a csökkentett hatóanyag mennyiség miatt, az allergiás tüneteik ismét felerősödnek. A mellékhatásoktól tartva nem szedjük Az első generációs antihisztaminok esetében valóban gyakrabban jelentkeznek mellékhatások – például szájszárazság, kettős látás vagy vizelet visszatartás. A második generációs készítmények esetében azonban jelentősen kevesebb mellékhatással kell számolni. Az alkohol egyidejű fogyasztására azonban figyelni kell, mert a bizonyos típusú második generációs antihisztaminoknál jelentkező enyhe álmosító mellékhatás alkohollal együtt fogyasztva fokozódhat.

Túl rövid ideig szedjük

Az antihisztaminok szedésének időtartama mindig a kiváltó októl függ. Pollenallergia tüneteire akár egész pollenszezonban szedhetjük. Hosszú távon alkalmazva inkább hatékonyak, mintha csak magas pollenkoncentráció idején alkalmazzuk. A gyógyszerek hatása már a bevételt követő fél óra elteltével érezhető, a legjobb hatás eléréséhez azonban általában 1-2 óra szükséges.

Fontos szem előtt tartani, hogy az allergiás tüneteket nem minden esetben szünteti meg önmagában az antihisztamin készítmény. Az esetek jelentős részében kombinációban alkalmazzuk, a tünetek alapján személyre szabottan átgondolva más gyógyszerre is szükség lehet.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont

Megosztás: