Mindig fázik - pajzsmirigy alulműködést jelezhet!

Mindig fázik - pajzsmirigy alulműködést jelezhet!

Idén télen sorra dőlnek meg a hidegrekordok, így sokan vannak, akik a réteges öltözködés ellenére is folyton dideregnek a szabad levegőn. Igen ám, de sokaknál a panasz az otthon melegében is megmarad, és pulóverben, vastag pléddel betakarózva is fáznak, így folyton emelnek a lakásban a hőmérsékleten. Amennyiben Ön –vagy valamely családtagja- is a fagyoskodók közé tartozik, akkor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, ugyanis a tünet sokszor pajzsmirigy alulműködésre utalhat! A témában dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Hidegben sem normális, ha álladóan fázik

A téli hónapokban sok esetben 0 fok alá csökken a kinti hőmérséklet, ezért a meleg, réteges öltözködés elengedhetetlen a betegségek elkerülése céljából, valamint azért, hogy még egy rövid séta alkalmával se kelljen dideregni. Persze, ha valaki hosszabb időt tölt a mínuszokban, akkor egy idő után természetes, hogy el kezd fázni – pláne ha közben nem mozog-, ám ha a megfelelő ruházat ellenére nap mint nap reszket a hidegtől, és még az otthon melegében is a több réteg ruhában érzi komfortosan magát, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a problémát, ugyanis betegség is állhat a háttérben.

Pajzsmirigy alulműködés is lehet a csökkent hidegtűrés hátterében

Sokan csupán alkati sajátosságnak fogják fel a csökkent hidegtűrést, és belenyugszanak, hogy bizony számukra a tél kész szenvedés. Pedig sok esetben pajzsmirigy alulműködés okozhatja a panaszt.

A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint, és sajnos nagy számban vannak azok is, akiknél bár fennáll a hormonzavar, nem tudnak betegségükről. Ennek oka, hogy legtöbbször igen általános tüneteket produkál (pl. túlsúly, menstruációs zavar, hajhullás, depresszió, fáradékonyság, székrekedés). Érdemes tudni, hogy az állapot olykor csökkent hidegtűréssel is jár – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

A pajzsmirigy ugyanis részt vesz a test hőszabályozásában, hiszen a szerv elsődlegesen az anyagcsere folyamatokért felelős, és a lebontó folyamatok hőt termelnek. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, így a beteg az átlagnál jobban kezd el fázni, ráadásul az alap testhője is alacsonyabb lesz, valamint a végtagjai is hideggé válnak.

Egyszerű vérvétellel megállapítható a pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés kezelése nagy jelentőséggel bír, hiszen az anyagcsere-folyamatok befolyásolása révén kellemetlen tüneteket és komoly szövődményeket is okozhat (pl. meddőség, vetélés). Éppen ezért, amennyiben valakiben felmerül a pajzsmirigyzavar gyanúja, fontos, hogy vérvétel útján megbizonyosodjon TSH, T4, T3 és ATPO szintjéről, melyek alapján a betegség diagnosztizálható.

Gyógyszeres kezeléssel – vagyis a hiányzó pajzsmirigy hormonok pótlásával- a panaszok rövid időn belül megszűnhetnek, így a téli hónapokban is jól érezheti magát, és akár szabadtéri programokra is bátran vállalkozhat.

Forrás: www.endokrinkozpont.hu/

 

Megosztás: