Sokszor ránézésre is felmerülhet a pajzsmirigyzavar gyanúja

Sokszor ránézésre is felmerülhet a pajzsmirigyzavar gyanúja

Sokan kívánják azt, hogy a betegségeket csupán ránézésre meg lehessen állapítani, és ne kelljen különböző orvosok után rohangálni és vérvételekre járni. Persze a szakember felkeresése és különböző vizsgálatok nélkül sajnos nem lehet felállítani pontosan egy diagnózist sem, ám a pajzsmirigyzavarok gyanúja egy jó orvosban gyakran már ránézésre is felmerül. Hogy milyen külső tünetei vannak a pajzsmirigy betegségeknek, arról dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Túlsúly/alacsony súly

A pajzsmirigyzavarok az esetek többségében testsúlyváltozással is járnak. Alulműködés esetén normál étvágy mellett plusz kilók rakódnak a betegre, míg túlműködés esetén az illető egyre csak fogy. A túlsúly, illetve a túlságosan is vékony testalkat gyorsan szemet szúr a szakembernek, akiben felmerülhet a pajzsmirigyzavar gyanúja-főleg, ha egyéb tünetek is társulnak hozzá.

Ritka szemöldök

A pajzsmirigy alulműködés egy gyakori, ám indokolatlanul keveset hangoztatott tünete a ritkuló szemöldök, főleg annak a vége felé. Ez az ún. Hertoghe-jel, melyet Eugene Hertoghe-ról, a híres pajzsmirigykutatóról neveztek el.

Hajhullás

Nem csak a szemöldöknél figyelhető meg ritkulás, hanem bizony a hajnál is. Leggyakrabban alulműködés esetén lép fel fokozottabb hajhullás, ám túlműködéskor sem kizárt. A hajhullás jelentkezhet az egész területen, de akár foltokban is.

Kidülledt szemek

A pajzsmirigy túlműködéssel járó Graves-Basedow kórra gyakran a jellegzetes szemtünetei hívják fel a figyelmet. Ekkor ugyanis a szemgolyó mögött kötőszöveti duzzanat jön létre, melynek hatására a szemgolyó kidülled. A probléma nem csupán esztétikailag lehet zavaró, de hátráltathatja a szemhéjak tökéletes záródását, valamint szemszárazságot is eredményezhet.

Barázdás körmök

A körmök igen nagy jelzésértékkel bírnak szervezetünk működésével kapcsolatban, hiszen állapotuk utalhat különböző betegségekre és vitaminhiányra is. Pajzsmirigy alulműködés esetén a körmök gyengévé válnak, gyakran letörnek, valamint gyakori, amikor hosszanti barázdák tarkítják a felületüket-ezek az ún. Beau-féle csíkok. Túlműködéskor pedig a köröm látványosan eltávolodhat a körömágytól, ugyanis ekkor fokozottabbá válik a sejtmegújulás.

Álmos tekintet, ödémás szemek

A pajzsmirigy alulműködés gyakran társul álmossággal, fáradtsággal. Ez természetesen a beteg tekintetén is meglátszik, ám az álmos szemeket emellett az szemek környékén megjelenő ödéma is eredményezheti. Ennek oka, hogy az állapot fokozott vízvisszatartással is járhat, ami miatt akár az egész arc ödémássá, puffadttá válhat, és ez gyakran szemet szúr az orvosoknak is.

Hámló, sárga tenyér

A ritkuló szemöldökhöz hasonlóan szintén indokolatlanul sokan átsiklanak a száraz, sárgás árnyalatú tenyereken is, pedig ez a panasz Hashimoto betegséget is jelezhet, ami pajzsmirigy alulműködéssel jár. Ekkor ugyanis a béta-karotin nem képes A-vitaminná alakulni- ez okozza a sárgás elszíneződést.

Természetesen annak ellenére, hogy a problémának olykor jól látható jelei is vannak, a pontos diagnózis csakis laborvizsgálattal állítható fel, melynek során figyelembe veszik a T3, T4, a TSH és szükség esetén az ATPO szintjét is. Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigyzavar, úgy legtöbbször gyógyszeres kezelés indokolt, ám súlyosabb esetben izotópos terápiára vagy műtétre lehet szükség.

 

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: