Telediabetológiával a személyre szabott étkezés könnyen elérhetővé válik

Telediabetológiával a személyre szabott étkezés könnyen elérhetővé válik

A cukorbetegség terápiájának egyik fő pillére a személyre szabott diéta, melynek elsajátítása a kezdetekben kissé nehéznek tűnhet, ám kellő információ átadással és támogatással viszonylag hamar elsajátítható. Ebben nagy szerepe van a dietetikusnak, aki amellett, hogy elmondja a cukorbeteg diéta alapjait, választ ad a felmerülő kérdésekre. Hogy még szorosabb kapcsolatban maradhasson vele a beteg, arra a telediabetológia nagyszerű megoldást nyújt. Hogy miként, arról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

Cukorbeteg lettem, milyen ételeket kell ennem?

A cukorbeteg diéta elsőre igen bonyolultnak tűnhet, ráadásul ekkor nem lehet egy internetről leszedett táplálkozási tervet követni, hiszen diabetes esetén az étkezés mindenkinél személyre szabott. Befolyásolja ugyanis azt az illető BMI-je, vércukorszintje, életkora, egészségi állapota, esetleges ételintoleranciája stb. Ezeket mind figyelembe kell venni, így a szakember is csak egy előzetes állapotfelmérés után állít össze étkezési tervet, ezért dietetikus felkeresésére mindenképp szükség van!  Maga a cukorbeteg diéta a szénhidrátok megfelelő napi mennyiségén és elosztásán alapul, melynek során figyelembe kell venni azok glikémiás indexét is (vagyis azt, hogy gyors vagy lassú felszívódó szénhidrátról van szó). Ugyanis nem mindegy, hogy mikor, mennyi és milyen felszívódású ételeket fogyaszt a beteg, hiszen a szervezet inzulinérzékenysége napszakonként változó, melyhez alkalmazkodni kell. Az étkezés lényegét tehát az képezi, hogy olyan ételeket kell fogyasztani, melyek nem emelik meg nagyban a vércukorszintet, és kerülni kell azokat, melyek nagyobb ugrást idéznek elő.

A diéta alapjai, hogy cukrot helyett természetes vagy mesterséges édesítőszereket szükséges használni, el kell hagyni a fehér lisztet és az ebből készült pékárukat (helyettük a magas rosttartalmúakat kell előnyben részesíteni) valamint csökkenteni kell a zsírokban gazdag ételek fogyasztását. 2-es típusú cukorbetegség esetén ugyanis nagy figyelmet kell fordítani a testsúly csökkentésére is, hiszen tanulmányok kimutatták, hogy már 2-8 kilós súlycsökkenés is nagyban javít az állapoton.

Sok buktatót rejthet

Sárga Diána, Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, hogy sajnos vannak olyan tényezők, melyeken elcsúszhat a diéta, és az illető nem érti, miért is ugrik meg bizonyos ételek után a vércukor szintjük.

„Sokan nem tudják, hogy vannak olyan elkészítési módok, melyek az alapból lassú felszívódású ételeket meggyorsítják: ilyen pl. a pürésítés, így erre oda kell figyelni! Emellett a kész ételeket is jobb elkerülni, mivel bár első ránézésre engedélyezettnek tűnhetnek, ám tartalmazhatnak cukrot. Ezért ha mindenképp szeretne olykor hazavinni ilyeneket, ellenőrizze az összetevőket, még mielőtt a kosárba teszi! Ezen kívül sokaknak szokott gondot okozni, hogy mikor, milyen mozgásformát válasszanak, és hogy a sportolás mellett miként táplálkozzanak. Hiszen ha a beteg nem juttat be megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot, úgy könnyen hipoglikémia léphet fel, ami igen veszélyes is lehet”- figyelmeztet Sárga Diána, aki hozzátette, hogy a testsúlyváltozás is indokolhatja a diéta módosítását, így erre is oda kell figyelni!

Telediabetológiával szoros kapcsolatban lehet dietetikusával

A cukorbetegeknek pontos vércukornaplót szükséges vezetniük, melyet rendszeresen be kell mutatniuk a diabetológusnak és lehetőleg a dietetikusnak is. A vércukornapló az alapja a személyre szabott életmód kialakításának: az étkezések, életritmus, testmozgás, gyógyszerszedés összehangolásához kell annak érdekében, hogy a lehető legstabilabb vércukorszintet lehessen elérni a legkevesebb kilengéssel (akár lefelé, akár felfelé).

Hogy a beteg két konzultáció közt is kommunikálhasson az orvosával/dietetikusával, arra a telediabetológia remek megoldást nyújt, melynek segítségével a szakemberek naprakész információk birtokában lehetnek. Ekkor ugyanis egy központi rendszerre a beteg feltöltheti a mért vércukor adatokat, az elfogyasztott ételeket, sőt, a testmozgást is. A rendszer grafikonokat is készít, így átláthatóbb a páciens állapota, ráadásul fel lehet vinni, az esetleges rosszulléteket, kérdéseket is, így az adott szakember megválaszolhatja, mi okozhatta a kilengést, és kell-e valamin változtatni- mondja dr. Babai László, a Cukorbetegközpont telediabetológia szakértője.

Ezáltal tehát az illető maximális biztonságban érezheti magát, hiszen igen szoros kapcsolatban maradhat a szakemberekkel két személyes találkozó között is.

Forrás: cukorbetegkozpont.hu

Megosztás: