Telediabetológiával bátran utazhat cukorbetegként is

Telediabetológiával bátran utazhat cukorbetegként is

Azok, akiknél diagnosztizálásra kerül a cukorbetegség, azt tapasztalhatják, hogy olykor bizony igen nehéz beállítani a vércukorszintet, és gyakori ellenőrzést kíván az állapotuk. Igen ám, de mi van akkor, ha a beteg pl. a munkája miatt állandóan utazik és így sem ideje, sem pedig lehetősége nincs konzultálnia az orvosával? Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint ekkor nagy hasznát lehet venni az ún. telediabetológiának, melynek segítségével nincs szükség személyes jelenlétre az orvos és a páciens között.

A cukorbetegség kezelésének alapja- a vércukorszint beállítása

Akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk, a terápia kulcsmozzanata a vércukorszint normalizálása, ugyanis a tartósan magas glükózszint nagyban hozzájárul az olyan súlyos szövődmények kialakulásához, mint a szívinfarktus vagy a lábszárfekély. A diabetes kezelése történhet inzulin injekció alkalmazásával, illetve gyógyszeresen is, melyet kiegészít a dietetikus által összeállított, személyre szabott diéta és a rendszeres mozgásprogram. 

A vércukor szintjének beállítása olykor időigényes, ráadásul a már régóta kezelt cukorbetegek esetében is szükség lehet bizonyos esetekben fokozott kontrollra, ellenőrzésre. Hiszen a terápiát több tényező is befolyásolhatja, pl. a beteg súlyváltozása, mozgása, évszakváltás, stb. Ezért bizonyos időközönként szükség van orvos-páciens találkozóra, ahol a szakember ellenőrzi az aktuális vércukorszintet, valamint átnézi a beteg által vezetett vércukor naplót. Sajnos vannak esetek, amikor az értékeket kórházi tartózkodás során lehet csak beállítani, de sokszor elég a járó beteg ellátás és a rendszeres orvos-beteg konzultáció- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Sokat utazom, nem tudok elmenni orvoshoz!

Ahogy már említettük, cukorbetegség esetén fontos a rendszeres orvos-beteg konzultáció. Ám napjainkban sokan vannak olyanok, akik munkájukból kifolyólag gyakran vannak úton, és sokat tartózkodnak külföldön, ezért nem tudják vállalni a személyes találkozókat. Szerencsére a modern technikának hála ők sem maradnak segítség nélkül, hiszen már Magyarországon is elérhető az ún. telediabetológia, mellyel nincs szükség a páciens jelenlétére, ám az orvos ennek ellenére tisztában van az adatokkal.

A telediabetológia óriási segítséget jelent a betegeknek, hiszen az illető ezzel időt és utazást takarít meg. Ugyanis a páciens a vércukormérő készülékkel mért eredményeket megoszthatja a kezelőorvosával, ráadásul emellett lehetőség van felvinni az aznapi szénhidrát fogyasztást, inzulinbevitelt, a testmozgást és egyéb fizikai aktivitást, az esetleges rosszulléteket, hipoglikémiás tüneteket, betegségeket stb. Jó oldala továbbá, hogy a rendszer a mért adatokból grafikonokat is készít, mellyel azok különböző témákra szedve, könnyen áttekinthetőek. Orvosa ezek birtokában elemezheti az adatokat, információkat, és ezek alapján tanácsokkal szolgálhat, beállíthatja a terápiát, valamint dózismódosítást javasolhat- magyarázza dr. Porochnavecz Marietta.

A szakértő azonban hozzátette, hogy korrekt terápiához először ismerni kell a beteget, az anamnézist, a fizikális állapotát, valamint egyszeri személyes találkozásra is szükség van. Ha ez már megtörtént, akkor van lehetőség a telediabetológia használatára.

Választ kaphat dietetikai kérdéseire is

Telediabetológia segítségével nem csupán kezelőorvosával tud kapcsolatban lenni, de a dietetikusával is, hiszen rögzítésre kerülhetnek a bevitt táplálékok is. A dietetikus az adatokat átnézve választ adhat a kérdésekre, táplálkozási tervet állíthat össze az újonnan felfedezett cukorbetegeknek, valamint hasznos tanácsokkal is szolgálhat, és magyarázatot adhat az étkezés okozta esetleges vércukor kilengésekre is.

Forrás: cukorbetegkozpont.hu

 

Megosztás: