Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

Bizonyos gyógyszereket reggel, másokat este, étkezés előtt, vagy étkezés után szedünk be. A gyógyszerszedés napirendje mellett az sem mindegy, milyen típusú készítményt, milyen folyadékkal, vagy egyéb készítményekkel társításunk, ez ugyanis akár az egész kezelés sikertelenségét okozhatja.

Pajzsmirigy-kölcsönhatások

A pajzsmirigy betegségei kapcsán a két leggyakoribb probléma a túl-, vagy alulműködés – mondja Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. A gyógyszeres kezeléssel a célunk a csökkent, ill. fokozott túlműködést befolyásolni, gyógyítani. Ehhez a beteg panaszain, tapintási leleten túlmenően segítségünkre vannak az eszközös vizsgálatok (Ultrahang, esetleg izotóp), ill. laboratóriumi tesztek közül a hormonok TSH FT3 FT4 és az immunológiai vizsgálatok: TPO-, tireoglobulin és a TSH receptor elleni antitestek. A pajzsmirigy betegségei azonban igen szerteágazó tüneteket produkálhatnak, így a krónikus fáradtságtól kezdve a refluxon át vashiány, hízás, idegesség is jelentkezhet, hogy csak a leggyakoribb panaszokat említsük. Ezért aztán a betegek gyakran több gyógyszert is szednek egy időben; az alapbetegség, a pajzsmirigy probléma, illetve az általa okozott egyéb tünetek kezelésére is. Ilyen esetekben azonban fokozottan kell ügyelni a készítmények bevételének módjára.

Mire ügyeljünk a kezelés során?

A terápia hatékonyságát nemcsak egyidejűleg fogyasztott gyógyszerek, de bizonyos élelmiszerek is ronthatják. A következőkben részletesen is felsoroljuk azokat az ételeket, összetevőket és készítményeket, amelyek negatívan befolyásolják a pajzsmirigyhormon működését, vagy csökkentik hasznosulását a szervezetben.
Csökkentik az pajzsmirigyhormon felszívódását:
Vaskészítmények
Tejtermékek
Kálcium karbonátot tartalmazó tabletták
Alumínium sók
Szóját tartalmazó ételek
Protonpumpa gátló gyógyszerek, amelyeket a fokozott savtermelés gátlására szednek
Gátolják a pajzsmirigy biológiai hasznosulását:
Szteroidok
Gyulladáscsökkentő, a reumatológiai betegségek kezelésére használt szalicilszármazékok
Vízhajtók (pl. a Furosemid)
Főleg a pszichiátriai gyakorlatban használt gyógyszerek (lítium, depresszió ellenes készítmények)
Befolyásolják az agyalapi mirigy működését és a pajzsmirigy hormonjainak képződését:
Fogamzásgátlók
A szívbetegek gyógyításában gyakran használt Cordarone, ill. Amiodaron, Huma-Pronol, Concor stb.
A röntgen vizsgálatokban használt kontrasztanyagok
z emlő daganatban szenvedők által szedett tamoxifen
A nyugtatók és altatók egy része (barbiturátszármazékok)
Az antibiotikumok egy része, a gyakran hosszabb ideig szedett rifampicin

Mindezek az adatok - a teljesség igénye nélkül - arra utalnak, hogy a pajzsmirigybetegek kezelése valóban összetett feladat, holisztikus szemléletet követel a kezelő orvostól és körültekintést, odafigyelést a betegtől egyaránt.

forrás: www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: