Így ösztönözze működésre pajzsmirigyét táplálkozással

Így ösztönözze működésre pajzsmirigyét táplálkozással

A pajzsmirigy alulműködés elsődleges terápiája a megfelelő gyógyszeres kezelés, viszont igen sokat tehet az állapot javulása érdekében kellően összeállított étrenddel is. Sárga Diánától, a Budai Endokrinközpont dietetikusától megtudhatja, vajon mely ételeket érdemes ekkor a tányérra tenni, és hogy miket lenne célszerű kerülni.

Fogyasszon feldolgozatlan ételeket

A pajzsmirigy alulműködés során jobban teszi, ha az étkezésére is odafigyel. Fogyasszon minél több feldolgozatlan ételt. Kerülje a túl sok finomított szénhidrátot, túlzott állati eredetű zsiradék fogyasztását, grillezett ételeket, mikrohullámú sütőben készült ételeket, mivel ezek fokozhatják a szervezetben lévő gyulladást, így negatívan hathatnak a pajzsmirigyre is. Emellett érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy alulműködés (főleg az autoimmun eredetű) gyakran együtt jár a cöliákiával- amennyiben ennek felmerül a gyanúja, javasolt kivizsgáltatnia magát. Igazolt cöliákia esetén mindenképp - illetve, ha a negatív eredmény ellenére is szeretne gluténmentesen étkezni- érdemes szakemberhez fordulnia, aki a megfelelő étrend összeállításában tud segíteni.

Válasszon olyan ételeket, melyek támogatják a pajzsmirigyét

Vannak olyan ételek, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a szerv egészséges működéséhez. Ilyenek például bizonyos gyümölcsök (a bogyós gyümölcsök, eper, málna, szeder, áfonya, bodza), mivel ezek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, melyek csökkentik a gyulladásos folyamatokat és hozzájárulnak az immunrendszer működéshez. Továbbá fogyasszon minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, telje kiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány fehérjéket, növényi eredetű olajokat, valamint omega3-ban gazdag halakat (lazac, makréla) és magokat (pl. lenmag, dió), ugyanis ezek szintén csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Ne feledkezzen meg mindezeken kívül az olyan értékes fehérjeforrásokról sem, mint a bab, a hüvelyesek, baromfik és a tojás, valamint a D-vitaminban gazdag ételekről sem, mint pl. a máj, a tojássárgája és a tej!

Fokozza a pajzsmirigyet támogató vitaminok és ásványi anyagok fogyasztását

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek fokozottabb bevitele igen pozitív hatást gyakorolnak a pajzsmirigy működésére. Ilyen az A-vitamin, B12 vitamin,  szelén, cink valamint a jód-ám ez utóbbival óvatosan bánjon, ugyanis vannak olyan pajzsmirigyzavarok, melyeken csak ront a jód, ezért mindenképp egyeztessen orvosával a szedéséről- figyelmeztet Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Korlátozza a pajzsmirigy-gátló ételek bevitelét

Ahogy vannak olyan élelmiszerek, melyek támogatják a pajzsmirigy működését, így léteznek olyanok is, melyek sajnos gátolják. Akadnak ugyanis olyan ételek, melyek akadályozhatják a jód felvételét- ilyen például a káposzta, a kelbimbó, a brokkoli - ha mégis megkívánná őket, jól főzze meg, és semmiképp se nyersen fogyassza őket!

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: