Fogágybetegséget is okozhat az IR

Fogágybetegséget is okozhat az IR

Az inzulinrezisztenciával csak pár éve kezdtek el komolyabban foglalkozni a szakemberek, nem is csoda, hiszen számos bosszantó tünet hátterében bújik meg, ezen felül súlyos szövődményekkel is járhat. Arról sokat hallani, miszerint meddőséget, menstruációs zavarokat, pattanásos bőrt és túlsúlyt okoz, ám friss tanulmányok szerint a fogágybetegség mögött is gyakran a magas inzulinszint áll. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük a témában.

Mi az inzulin szerepe?

A hasnyálmirigy által termelt inzulin szerepe, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa, így a cukoranyagcseréért, a szervezet energiaellátásáért felelős, továbbá részt vesz a zsírok, a fehérjék és a glikogén felépítésében. Az inzulin nagy hatással van a glükóz mennyiségére, hiszen ha megemelkedik az vércukor szintje, akkor azt visszaállítja a normál tartományba.

Viszont amennyiben valakinél gyakran, nagyobb mértékben megemelkedik a glükóz mennyisége – pl. egészségtelen életmód miatt-, akkor a szervezetnek egyre több inzulint kell termelnie kompenzálásként. Ennek hátulütője azonban egyrészt az, hogy a tartósan magas inzulinszint nagy károkat okozhat az egész szervezetben, másrészt a hasnyálmirigy a folyamatos munkában előbb-utóbb kifárad és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Inzulinrezisztencia leggyakoribb tünetei

Inzulinrezisztencia esetén a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, ezért a mennyisége megemelkedik, ami számtalan problémát okozhat. Az állapot legjellemzőbb tünete a túlsúly, a menstruációs zavarok, PCOS és a meddőség. Ennek oka, hogy IR fennállásakor a férfi nemi hormonok szintje túlsúlyba kerülnek a nőiekkel szemben, így férfias jegyek jelenhetnek meg (pl. zsíros, pattanásos bőr, hasi elhízás, hajhullás, fokozott szőrösödés). Sajnos a tünetek igen hétköznapiak, így igen könnyű átsiklani felettük, vagy a genetikát okolni a panaszokért, ezért sokan el sem jutnak az orvosig, csak ha már esetleg 2-es típusú cukorbetegséggé nőtte ki magát. A rizikót csak tetézi az is, hogy az IR olykor semmilyen tünettel nem jár, ezért az egyre növekvő inzulinszint némán teszi tönkre a szervezetet.

Fogágy problémákkal is összefügg

Legújabb kutatások szerint az inzulinrezisztencia provokálta tünetek az említettekkel még nem ér véget, ugyanis megfigyelték, hogy a probléma gyakran fogágybetegséghez is vezethet.

Egy dél-koreai és egyesült államokbeli tanulmányban az IR és a súlyosabb fogágybetegségek közti kapcsolatot vizsgálták, mely során a résztvevők ínyének állapotát és HOMA index-ét elemezték. A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik súlyos paradontózisban szenvedtek, sokkal gyakoribb volt az inzulinrezisztencia jelenléte, mint azoknál, akiknél normál tartományban volt az inzulin mennyisége.

Ennek okát még vizsgálják, ám abban a legtöbb szakember véleménye megegyezik, hogy az IR-rel gyakran együtt járó nagyobb BMI miatt több gyulladást keltő anyag kering a szervezetben, ami természetesen nagy hatással van az ínyre is. Ráadásul, amennyiben már a vércukor szintjében is negatív irányú változások következnek be, akkor az állapotot csak súlyosbítja a fenyegető fertőzésveszély is.

Éppen ezért, amennyiben valaki súlyos, vagy vissza-visszatérő ínygyulladástól szenved, érdemes ellenőriztetnie az inzulin-és vércukor szintjét, ugyanis meglehet, hogy IR vagy cukorbetegség okozza a problémát.

Normalizálja inzulinszintjét és intsen búcsút az ínygyulladásnak

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája szerint amennyiben bebizonyosodik az IR megléte, úgy fontos endokrinológushoz és dietetikushoz fordulni. A terápia ugyanis több síkon mozog, mivel az életmódváltáson túl (személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás) gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Amennyiben a beteg az előírásokat betartja, úgy búcsút inthet az állandó gyulladásnak, a rossz közérzetnek, ráadásul az esetleges súlytöbbletétől is megszabadulhat!

Forrás: endokrinkozpont.hu

 

Megosztás: