Mikor érdemes véralvadásgátlót váltani?

Mikor érdemes véralvadásgátlót váltani?

Azokban, akik véralvadásgátló terápiában részesülnek, felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor érdemes más készítményre váltaniuk, és hogy egyáltalán kell-e. Természetesen gyakori, amikor az illetőnek a kezelés időtartama alatt – akár élete végéig- ugyanazt a szert javasolja a szakember, ám vannak olyan állapotok, amikor szükséges vagy javasolt egy másik antikoagulánsra való áttérés. Hogy pontosan mikor, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózisközpont véralvadási specialistájától tudtuk meg.

Terhesség

Amennyiben olyasvalaki szeretne belevágni a családalapításba, aki véralvadásgátlót szed, fontos, hogy még a teherbe esés konzultáljon szakemberrel, ugyanis az addig használt készítmények (mind a kumarin-származékok, mind a NOAC szerek) komoly fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatnál. Éppen ezért még a várandósság előtt át kell térni LMWH injekcióra a leendő kismamamának, melyet az orvos által meghatározott ideig alkalmazni kell (kivéve a szülés napját, mert akkor fel kell függeszteni)

Ingadozó INR

A kumarin-típusú véralvadásgátlók esetén rendszeres INR ellenőrzés szükséges, ugyanis az INR legtöbbször 2-3 között az ideális. Amennyiben ettől eltér, úgy dózismódosítás szükséges! Sajnos előfordulhat, hogy még ezután is gyakran ingadozik az INR értéke- ekkor érdemes más készítményre váltani. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint jó megoldás lehet a NOAC (új típusú véralvadásgátló) szedése, hiszen ebben az esetben egyáltalán nincs szükség INR ellenőrzésre.

Nem akar az étkezésére figyelni

A K-vitamin a véralvadás folyamatában fontos résztvevő, ám érdemes tudni, hogy kumarin típusú véralvadásgátlók hatását befolyásolhatják a K-vitamin tartalmú ételek. Ezért ekkor oda kell figyelni arra, hogy minden nap közel azonos adagban fogyasszon belőlük az illető, és lehetőleg ne túl nagy mennyiségben! Amennyiben nem szeretne odafigyelni ilyen szinten az étkezésére, akkor érdemes lehet NOAC készítményre váltani.

Tart a gyógyszerkölcsönhatásoktól

A régebbi típusú szerek esetén nem csak az étel, hanem a gyógyszerkölcsönhatásoktól is lehet tartani, mivel rengeteg olyan gyógyszercsoport is van, mellyel együttesen alkalmazva rosszabbá válik a felszívódása. Ilyenek például a nem szteroidos gyulladáscsökkentők – fájdalomcsillapítók (NSAID), a savlekötők, szívproblémákra alkalmazott szerek, bizonyos antibiotikumok, szteroidok stb. Ezért amennyiben valaki kumarin-típusú antikoagulánst szed, úgy más készítmény alkalmazását mindig egyeztesse orvosával, ám ha tart a gyógyszerkölcsönhatásoktól, inkább válasszon NOAC véralvadásgátlót!

Vérzéses szövődmények

Sajnos minden véralvadásgátló magában hordozza a vérzéses szövődmények kialakulásának rizikóját, ami akár igen veszélyes állapotot is előidézhet. Amennyiben valakinél akár komolyabb vérzés, akár csupán gyakori fogíny-vagy orrvérzés fordul elő, mindenképp keresse fel orvosát, ugyanis ekkor vagy más dózisra vagy más készítményre van szüksége!

Allergia

Amennyiben allergiás valamelyik készítményre, vagy annak egyik összetevőjére, mindenképpen orvosi tanács alapján érdemes gyógyszert váltani!

Mellékhatások

Ha a tartós szedés kapcsán olyan mellékhatás lépne fel, ami nem, vagy alig tolerálható (pl. súlyos hajhullás a kumarin szedése kapcsán –főleg nőknél – osteoporosis (csontritkulás) első, korai jele (a BMD, vagyis a csont ásványi anyag tartalmának csökkenése), ajánlatos ilyen késői hatással nem rendelkező készítményre váltani.

E késői hatásokat illetően mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét, vagy kérje meg, hogy nézzen utána!

Forrás: tromboziskozpont.hu

 

Megosztás: