Mi is az az AntiTPO és mikor ellenőriztesse a szintjét?

Mi is az az AntiTPO és mikor ellenőriztesse a szintjét?

A pajzsmirigy funkciók vizsgálatánál gyakran fel szokott merülni az ún. AntiTPO szintjének ellenőrzése is. Hogy pontosan miről van szó, mire utalhat a megemelkedett mennyisége, és hogy mely esetekben érdemes megbizonyosodni a szintjéről, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Mi az az AntiTPO?

A pajzsmirigy rendellenességek diagnosztikájában nagy szerepe van az AntiTPO szint ellenőrzésének, mely az tireo-peroxidáz elleni antitestet jelöli. A tireo-peroxidáz enzim egy olyan fehérje, ami a pajzsmirigyhormon szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a pajzsmirigy hormonok egymásba való alakulását.  Ennek eredményeképp a szervezetben kevés pajzsmirigy hormon lesz, és kialakul a pajzsmirigy alulműködés.

Milyen betegségekkel jár együtt?

Az AntiTPO magas szintje több pajzsmirigy rendellenességet is kísér, ám olykor előfordulhat önmagában is- viszont ekkor időnkénti pajzsmirigy vizsgálat javasolt (TSH, T3, T4 ellenőrzése), ugyanis könnyen pajzsmirigyzavart indukálhat. A probléma alul-és túlműködést is eredményezhet, és legtöbbször olyan állapotokkal jár együtt, mint a Hashimoto-betegség, a Grawes-Basedow kór, terhesség utáni pajzsmirigy gyulladás (postpartum thyreoditis). Éppen ezért magas AntiTPO esetén időnként szükséges ezen állapotok irányába vizsgálatokat végeztetni- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Mikor ellenőriztesse az AntiTPO szintjét?

Az enzim szintjének ellenőrzése minden olyan esetben indokolt, amikor a TSH értéke a referencia tartományon kívül esik, tehát felmerül a pajzsmirigy alul vagy túlműködés gyanúja. Természetesen akkor is szükséges lehet az ellenőrzése, ha az illetőnél olyan tünetek jelentkeznek, melyek pajzsmirigyzavarra utalhatnak. Ilyenek például a menstruációs zavarok, emésztési rendellenességek, székrekedés/hasmenés, hajhullás, teherbe esési nehézségek/vetélés, csökkent hideg/melegtűrés, szapora pulzus, remegés, depresszió, idegesség. Ilyen esetekben az AntiTPO mellett érdemes megvizsgáltatni a TSH, T4, T3 szintjét is, valamint szükséges lehet pajzsmirigy ultrahangon is részt venni, hogy a szakember pontos képet kapjon a szerv szerkezetéről, nagyságáról és az esetleges elváltozásokról.

Mi a teendő magas AntiTPO esetén?

A magas AntiTPO azt jelenti, hogy a szervezet ellenanyagokat termel a pajzsmirigy ellen- tehát egy autoimmun folyamatról van szó, amit gyógyítani nem lehet, ám az általa okozott zavart  kezelni igen. Amennyiben nincs mellette egyéb kóros állapot, akkor az időnkénti ellenőrzésen kívül egyéb teendő nincs, ám ha pajzsmirigy alul-vagy túlműködéssel jár, akkor azt kezelni szükséges (leggyakrabban gyógyszeresen, de szükség lehet jódizotópos terápiára, műtétre is).

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: