5 dolog, amikre figyeljen, ha pajzsmirigy alulműködéssel küzd

5 dolog, amikre figyeljen, ha pajzsmirigy alulműködéssel küzd

A pajzsmirigy alulműködés hazánkban népbetegségnek számít, mely a legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényel. Dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától megtudhatjuk, mi mindenre érdemes ekkor figyelni.

Ne csak a TSH értékére legyen kíváncsi

Nagyon sokan egyedül a TSH értékét ellenőriztetik, ám sokkal pontosabb képet kaphat ön is és az orvosa is akkor, ha mellette a T3, T4 és az ATPO szintjét is megvizsgáltatja. Ezek ugyanis nagyban árnyalják a képet, hiszen egyedül a TSH nem elég a zavar pontos diagnózisához. Sőt, a labor mellett szükség lehet a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatára is.

Nem mindegy, hogy szedi a gyógyszert

A pajzsmirigy hormon gyógyszert nagy körültekintéssel szükséges bevenni, hiszen vannak olyan ételek, italok és egyéb készítmények, melyek egyidejű alkalmazása csökkenti a szer felszívódását. Éppen ezért a gyógyszert érdemes reggel, éh gyomorra, vízzel bevenni, és fél órát kell várni a reggeli elfogyasztásáig - mondja az endokrinológus, aki hozzátette, hogy a kávéval egy órát is szükséges várni.

Gluténérzékenységgel is párosulhat

Kutatások szerint az autoimmun eredetű pajzsmirigyzavar és a szintén autoimmun gluténérzékenység gyakran együtt jár, ezért érdemes lehet a betegeknek gluténmentes diétát követniük! Ugyanis meglehet, hogy ezáltal nem csak az eredményeik javulhatnak, de a kellemetlen tünetek is csökkenhetnek, esetleg megszűnhetnek.

Várandósság esetén gyakran ellenőriztesse az értékeit

Sajnos a terhesség során sokszor nem ellenőrzik kellő rendszerességgel a pajzsmirigyzavarral küzdő kismamák értékeit, pedig probléma esetén vetélést, koraszülést és fejlődési rendellenességeket is okozhat a nem megfelelően kezelt betegség. Éppen ezért lenne szükséges minden trimeszterben vérvétel útján meggyőződni a TSH, T3, T4, ATPO értékekről. Azt azonban fontos tudni, hogy az áldott állapot alatt a pajzsmirigy funkciókban változások következnek be, ezért ekkor másak a referenciatartományok- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Ügyeljen az étkezésére

Azt már említettük, hogy érdemes gluténmentes diétát tartani, mivel az állapot cöliákiával is járhat együtt, ám emellett a tej fogyasztásával is csínján kell bánni, mivel a benne lévő kazein lebontása igen nehézkes, ami nagy energiákat von el az egész szervezettől- sajnos a pajzsmirigy hormontermelésétől is.  Ugyanígy kerülendők az ízfokozókkal, tartósítószerekkel teli élelmiszerek, valamint a túlcukrozott ételek is, hiszen ezek mind könnyen felboríthatják a hormonháztartást.

Más hormonzavarokkal járhat együtt

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan betegség, amely gyakran más hormonális rendellenességekkel jár együtt. Ezért célszerű ilyen esetben utánajárni annak, nincs-e mellette progeszteronhiány, IR, PCOS, mellékvesezavar vagy alacsony AMH szint. Ez utóbbi ellenőrzése kiemelten fontos meddőség esetén, ugyanis segítségével képet kaphatunk arról, hogy vajon mikor „fogynak el” az érett petesejtek.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: