A szabadság előtt is megszabadulhat a rozáceát okozó bőratkától!

A szabadság előtt is megszabadulhat a rozáceát okozó bőratkától!

A bőr elmaradt tisztítása, megerősítése a nyaralás során bumerángként üthet vissza. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa a napozás előtti bőrfelkészítés jelentőségére és a rosaceás bőr szakszerű ápolására hívta fel a figyelmet.

Még nem késő

A legtöbben már alig várjuk a nyári szabadságot, amikor a legjobb formánkat szeretnénk hozni. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy éppolyan fontos az arcbőr felkészítése a napozásra, mint a körültekintő csomagolás.
Ha valakinél ugyanis kimaradt a tavaszi arctisztítás, könnyen előfordulhat, hogy a legszebb heteket a problémás arcbőr keseríti meg. Nyáron ugyanis sok olyan hatás ér minket, amelyek az év nagy részében nem, hiszen elképzelhető, hogy a fokozott fényterhelésen túl hosszabb repülőutak, más népek konyhája, a strandbüfék kínálata is ismeretlen kihívást jelentenek – a bőrnek is. Ráadásul ilyenkor a napfény maga, az izzadmány, a verejtékbe ragadó por és mikroszennyeződések rosszabb állapotba juttathatják a bőrt, mint nyaralás előtt volt. Különösen igaz ez azokra, akik eleve problémás bőrrel, pattanásokkal, foltokkal, esetleg rosaceával küzdenek.

Az atkáktól is meg lehet szabadulni nyáron

A pórusainkban időről időre felszaporodnak a kóros anyagcsere matériák, és olyan idegen szervezetek is, mint az atkák.  Az atkák által létrejövő toxinok pedig bosszantó kisebb-nagyobb pattanások, kiütések formájában teszik tönkre a nyaralást. Különösen elővigyázatosnak kell lennie a rosaceával küzdőknek. Erről a kellemetlen, látványos kipirosodással járó bőrbetegségről ugyanis tudni kell, hogy a bőrön élő atka és egy, vele szimbiózisban lévő baktérium okozza.
- Minden rosaceás bőr vizsgálatánál ki szokott derülni, hogy a bőrön szinte szó szerint fürtökben lógnak a szabad szemmel láthatatlan Dermodex folliculorum nevű atkák.  Az atkák száma ráadásul az idősödéssel, illetve bőrsérülések (akár leégés) kapcsán is megnövekedhet. Az atka és az Oleronius bacillus szimbiózisban élnek egymással. A bacillus tulajdonképpen „elbújik” az atkán-atkában, és egyes kutatások szerint egy általa termelt molekula a rosacea betegség kiváltója – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa.  - Két lehetőség van tehát a rosacea oki kezelésére és megelőzésére: vagy a baktériumokat kell elpusztítani vagy az arc bőrén élő Demodex-populációt kell kontrollálni. Ez utóbbiban tud segíteni a speciális kozmetikai kezelés.

Szabadon a szabadság alatt

Ha idejében bejelentkezünk a kozmetikushoz (nem feledkezve meg a szabadságolásokról), kitisztíttathatjuk, tonizálhatjuk, trenírozhatjuk, megújíthatjuk a bőrt, vagyis felkészíthetjük a nyári kihívásokra. Ha a gondos kezelés után a felszabadított bőr szövetei több oxigénhez jutnak, kiküszöbölhetjük a nyári szenzitivitást és a nem kívánt reakciókat. A napozástól még inkább kipirosodó, rosaceás bőrt pedig szintén felkészíthetjük a terhelésre és sokat tehetünk az állapotromlás megelőzéséért is.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)  

 

Megosztás: