Pajzsmirigybeteg vagyok, milyen várandós vitamint szedhetek?

Pajzsmirigybeteg vagyok, milyen várandós vitamint szedhetek?

Sokan már a teherbe esés előtt el kezdenek várandós vitamint szedni, hogy a lehető legjobban feltöltsék a vitamin és ásványi anyag raktáraikat, és ezáltal optimális feltételeket teremtsenek a magzatnak. A piacon megannyi ilyen készítményt találni, így a választás meglehetősen nehéz- pláne, ha az illető pajzsmirigyzavarral küzd. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát megkérdeztük arról, vajon mire érdemes nekik figyelni, ha terhesvitamint szeretnének venni.

A kulcskérdés: legyen benne jód vagy sem?

A várandós vitaminoknak több fajtájuk is van, ám lényeges szempont a választásnál a pajzsmirigybetegeknek, hogy tartalmaz-e jódot az adott készítmény, vagy sem. Ugyanis a jód igen fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy hormonok előállításában, mivel azok lényeges alkotórésze. Hiány esetén nem képződik elegendő mennyiségű hormon, így pajzsmirigy alulműködés alakul ki (mivel hazánk jódhiányos területnek számít, ezért ez igen gyakori). Ennek tudatában, sok pajzsmirigy alulműködésben szenvedő beteg egyből a magas jódtartalmú vitaminhoz nyúl, pedig meglehet, ezzel többet árt, mint használ!

Mikor válasszon jód nélküli készítményt?

Pajzsmirigy túlműködés esetén egyértelmű, hogy kerülni kell a fokozott jódbevitelt, így ekkor mindenképp jódnélküli változatot válasszon! Viszont, hogy pajzsmirigy gyulladás, illetve pajzsmirigy alulműködés fennállásakor milyet célszerű venni, az már bonyolultabb kérdés.

Pajzsmirigy alulműködés esetén sokan úgy gondolják, jót tesznek az állapotuknak, ha fokozzák a jódbevitelt. Pedig ha autoimmun eredetű a zavar (Hashimoto) és nem jódhiány okozza, akkor a plusz jód fogyasztása csak ronthat értékeken! Ugyanez a helyzet az autoimmun pajzsmirigy gyulladással is, a jód csak fokozza a gyulladást, és ez súlyosbíthatja a kóros autoimmun folyamatokat- figyelmeztet dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Látható tehát, hogy nem mindegy, milyen vitamint is választ, ezért még a vásárlás előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét, milyen készítményt javasol! Ehhez részletes laborvizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, mi is áll a pajzsmirigyzavar hátterében: ehhez a TSH, T4 és a T3 értékein kívül ATPO szintjének ellenőrzése is indokolt.

Dr. Koppány Viktória hozzátette, hogy várandós vitamin választásának ügyeljen arra is, hogy tartalmazzon D-vitamint is, ugyanis amellett, hogy igen pozitív hatással van a szervezet hormonháztartására, a pajzsmirigyzavarokkal gyakran együtt járó inzulinrezisztenciára/PCOS-re is kedvező hatást gyakorol.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: