Elhagyható-e valaha a pajzsmirigy gyógyszer?

Elhagyható-e valaha a pajzsmirigy gyógyszer?

A pajzsmirigy betegségben szenvedők nagy része gyógyszeres terápiára szorul, melynek hatását rendszeresen ellenőrizni kell. A pácienseknél gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon életük végéig kell a tablettákat szedni, vagy egy idő után leállhatnak vele? A kérdést dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre?

A pajzsmirigybetegségnek több formája is van, melyek lehetnek a hormontermeléssel, illetve a szerv szerkezetével, méretével kapcsolatosak is. Érdemes tudni, hogy bár a pajzsmirigyzavarok gyakran érintik a T3 és a T4 hormon termelését, ám ez nem törvényszerű, hiszen vannak olyan állapotok (pl. apró göbök jelenléte, magas ATPO szint, mely gyulladásra utal), amik nem befolyásolják a mirigy működését. Ilyen esetekben nem indokolt a gyógyszeres kezelés, csupán gyakoribb kontrollt, laborvizsgálatot igényel. Ezzel szemben pajzsmirigy alul-és túlműködés esetén fontos a gyógyszeres terápia, hogy szabályozni lehessen a kóros értékeket. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, vagy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor akár műtétre vagy izotóp kezelésre is sok kerülhet (pl. strúma okozta pajzsmirigy túlműködés esetén).

Meddig kell szedni a gyógyszert?

Az, hogy kinek mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, az egyéni, ám sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség. Természetesen kivételek vannak- ilyen pl. a terhesség utáni, vagyis a postpartum thyreoditis, ami akár spontán is gyógyulhat, vagy a pajzsmirigy átmeneti gyulladása, mely meglehet, csak egy kis ideig okoz fokozott hormontermelést- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Általánosságban elmondható, hogy autoimmun pajzsmirigy túlműködés (Graves-Basedow kór) esetén van nagyobb esély a gyógyszeres kezelés bizonyos idő után történő (1-1,5 év) elhagyására, ám utána is gyakori ellenőrzés javasolt, mivel a betegség könnyen kiújulhat. Amennyiben a túlműködést göb, illetve a mirigy megnagyobbodása okozza, úgy műtétre yagy izotóp kezelésre is sor kerülhet, és ha az illető pajzsmirigyének nagy része eltávolításra kerül, akkor élethosszig tartó hormonterápia indokolt.

Pajzsmirigy alulműködés esetén azonban a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul- kivéve a szülés utáni pajzsmirigyzavart, ami nem csak túlműködésben, de alulműködésben is megnyilvánulhat. Ez rendszerint 1-1,5 év múlva rendeződik, ám ha nem, akkor élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Forrás: endokrinkozpont.hu

 

Megosztás: