Sokarcú betegség: november 15. a COPD Világnapja

Sokarcú betegség: november 15. a COPD Világnapja

Az idei világnap a betegség kezdeti, gyakran elbagatellizált tüneteire, a korai diagnózis fontosságára és arra is felhívja a figyelmet, hogy a COPD nem csak a dohányosok betegsége.

A WHO együttműködő szervezete, a Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) idén 16. alkalommal rendezi meg a COPD Világnapot. A rendezvény fő üzenete ebben az évben: The Many faces of COPD, vagyis a betegség különböző, sokszor hosszú ideig lappangó tüneteire, változatos megjelenési formáira hívja fel a figyelmet.

Figyeljük a kezdeti tüneteket!

A COPD krónikus légúti betegség, mely nem gyógyítható, de idejében felismerve jól kezelhető, a betegek megfelelő kezelés mellett teljes életet élhetnek – magyarázza a korai diagnózis jelentőségét dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa. Sokan azonban csak későn fordulnak orvoshoz, mert azt gondolják – különösen ha dohányoznak is – hogy a gyakori köhögés, szorító érzés a mellkasban, nehézlégzés, a váladék felköhögése korral járó, természetes tünetek. Pedig egyáltalán nem az, sőt, a kezdeti jeleket azért sem szabadna félvállról venni, mert azok idővel egyre gyakrabban, kezdetben csak terhelésre, végül már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek, majd a betegség végső stádiumában a betegeknél rendszerint folyamatos otthoni oxigénterápia válik szükségessé.

Akkor is lehet COPD-m, ha nem dohányzom

- COPD a nemdohányzók körében is kialakulhat, esetükben elsősorban a passzív dohányzás, a légszennyezettség növeli a kockázatát, de becslések szerint a betegek 15%-ánál a munkahelyi környezet – különösen a szénpor és a kristályos szilícium-dioxid – tartós belélegzése váltja ki a tünetek megjelenését. Veszélyeztetettek még a műanyaggyártással foglalkozók, textil-, bőr-, fémfeldolgozó - és építőiparban dolgozók.

- A meglévő egyéb krónikus légúti betegség is növeli a COPD kialakulásának kockázatát, asztmások körében átlagosan 8 százalékkal magasabb az előfordulása, ennél sokkal magasabb a dohányos asztmások körében.

- Genetikai tényezők is szerepet játszhatnak megjelenésében, az alfa-1 antitripszin nevű anyag, a májban előforduló fehérje hiánya a COPD-ben szenvedő betegek 5%-át teheti ki.

- A betegség kialakulásának esélye az életkorral is növekszik. A legtöbb COPD-ben szenvedő ember 40 évnél idősebb, de a fiatalon, sokszor tizenéves kor elején elkezdett rendszeres dohányzás esetén a betegség kezdete is fiatalabb életkorra várható.

Mit tegyek, hogy idejében felismerjem?

A COPD szűrésére alkalmas, fájdalmatlan eljárás a légzésfunkciós vizsgálat, más néven spirometria. Segítségével már kezdeti stádiumban is felismerhető a betegség jelenléte. Ezt a vizsgálatot évente javasolt elvégeztetni, akkor is, ha semmilyen panaszunk nincsen, de akár az életkor, akár a dohányzás, meglévő egyéb krónikus légúti betegség vagy munkahelyi ártalmak miatt a veszélyeztetett csoportba tartozunk.

Forrás: Tüdőközpont

Megosztás: