Égő nyelvet pajzsmirigyzavar is okozhat

Égő nyelvet pajzsmirigyzavar is okozhat

Nyelvünk igen sok információt rejt egészségi állapotunkról, így érdemes mindenféle változásra figyelmet fordítani. Ilyen például az, amikor égő érzést tapasztalunk rajta, mivel a panasz dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint akár pajzsmirigy problémát is jelezhet.

Amikor minden evés és ivás kész gyötrelem

Bizonyára mindenki ismeri azt az érzést, amikor mohón belekortyol a túl forró teába vagy beleharap a sütőből frissen kivett süteménybe, és olyannyira meleg az adott korty vagy falat, hogy utána még órákig érzi azt a bizonyos égő érzést a nyelvén. Ez természetesen rövid időn belül elmúlik, ám egészségügyi probléma jelenlétére utalhat az, hogy ha ok nélkül, hosszabb ideig tapasztaljuk a kellemetlen érzést. Ilyenkor meglehet, hogy csupán evés, ivás során tapasztalható a tünet, ám nem ritka, amikor a beszéd közben vagy akár nyugalmi állapotban is fellép a panasz.

Hogy mi minden okozhat égő érzést a nyelvben?

  • bizonyos ételek, italok (pl. ananász)
  • gyógyszerek mellékhatása
  • ételérzékenység, allergia
  • vitamin/tápanyaghiány (pl. vashiány, B-vitamin hiány)
  • belgyógyászati probléma
  • bizonyos autoimmun betegségek
  • reflux
  • neurológiai betegségek (pl. sclerosis multiplex)
  • hormonális zavarok (pl. diabetes, pajzsmirigyzavar, klimax)

Pajzsmirigy alulműködéssel is összefügghet

Amennyiben valaki már egy ideje – vagy visszatérően- tapasztalja a kellemetlen égő érzést a nyelvén, úgy érdemes pajzsmirigy problémára is gyanakodni, ugyanis előfordulhat, hogy ez okozza a panaszt, főleg, ha a nyelv meg is duzzad, és a fájdalom szinte az egész szájra kiterjed (burning mouth syndrome). A probléma bár nem tipikus tünete a pajzsmirigy alulműködésnek, de egy nápolyi tanulmány szerint nem is ritka a panasz. Ugyanis a kutatásuk során megállapították, hogy a kontroll csoportban, akik égő száj szindrómában szenvedtek, mindegyikőjüknél fennállt valamilyen mértékben a pajzsmirigyzavar.

Megfelelő kezeléssel elbúcsúzhat az égő érzéstől

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azt javasolja, amennyiben Önt is kínozza a kellemetlen érzés, érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodnia a TSH, T3, T4 szintjéről, ugyanis ezekből már következtetni lehet a csökkent pajzsmirigy működésre. Amennyiben bebizonyosodik a probléma, azt gyógyszeres kezeléssel orvosolni lehet, és a hormonszint normalizálódásával a tünetek is elmúlhatnak.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: