Amikor tünet a magas vérnyomás! Gondolt Conn-szindrómára?

Amikor tünet a magas vérnyomás! Gondolt Conn-szindrómára?

Jellemző tünete a magas vérnyomás ennek a ritka endokrin kórképnek, amely a lakosság 1-2 százalékát érinti. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azt mondja, ritka, de mégis gyakoribb betegség, mint ahányszor gondolunk rá, amikor izomgyengeség, gyakori vizelettartási problémák gyötörnek bennünket, ráadásul a vérnyomásunk is magasabb értéket mutat.

A ritka endokrin kórképet, a Conn-szindrómát – amely a hazai lakosság 1-2 százalékát, tehát 100-200 ezer embert érint – a mellékvese külső rétegének túlműködése okozza, ami által fokozódik a szervezet nátrium- és vízvisszatartása, ami izomgyengeséghez, fokozott szomjúsághoz vezet, illetve kialakul a hipertónia, amelyre külön figyelni kell.

Ez okozza a magas vérnyomást, az izomgyengeséget!

A Conn betegség hátterében leggyakrabban jóindulatú adenóma, esetleg ritkán rosszindulatú daganat áll, amely egyedül műtéti úton gyógyítható. Az adenóma miatt az aldoszteron, a vízháztartást szabályozó szteroid termelése fokozódik, ami serkenti a vesében a nátrium és a víz visszaszívódását. Emiatt a vér térfogata megnő, így ezzel párhuzamosan a vérnyomás is emelkedik. Ezzel egyidejűleg a szervezet elkezd káliumot veszíteni, ami az izomgyengeséget okozza.

Mindenre kiterjedő vizsgálat szükséges!

A mellékvesekéreg betegségeinek elsődleges vizsgálati módszerei a nyugalmi és terheléses laborvizsgálatok, valamint képalkotó vizsgálatok is szükségesek (CT, MR, mellékvese érfestés). Megnézik a laborvizsgálat keretében a nátriumszintet, a káliumszintet, a renint, az aldoszteron-szintet, illetve a fokozott káliumürítést a vizeletben. EKG vizsgálat esetén a szakorvos jellegzetes eltérés után kutat a szívműködésben.

A Conn-szindróma gyógyítása sebészi úton történik. A megfelelően eltávolított mellékvese daganat végleges gyógyulást eredményezhet. Amennyiben a vérnyomás normalizálódik, akkor kezelés nem szükséges. Előfordul azonban, hogy az évek óta meglévő Conn-szindróma miatti hipertónia maradandó érfal károsodást okoz, és ez vezet a magas vérnyomás megmaradásához műtét után is. Ennek értéke azonban jóval alacsonyabb, mint műtét előtt – tette hozzá a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Megosztás: