IR-rel sem lehetetlen a fogyás

IR-rel sem lehetetlen a fogyás

Az inzulinrezisztencia oka és következménye is lehet a túlsúly, melytől megszabadulni igen nehéz, és csakis megfelelő, személyre szabott terápiával és nagy odafigyeléssel, kitartással lehet eredményeket elérni. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa hasznos tanácsokat adott arra, hogy miként lehet fogyni akkor, ha valaki IR-rel küzd.

Inzulinrezisztencia és elhízás

Az inzulinrezisztencia (IR) oka és következménye is lehet az elhízás. Az állapot esetén a kelleténél több inzulin termelődik, hogy segítse a glükóz beépülését a sejtekbe, viszont az inzulinnak van egy olyan tulajdonsága, hogy segíti a zsírtartalékok képződését, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban is maradjon. Így tehát amíg nem normalizálódik az inzulin mennyisége, a fogyás komoly akadályokba ütközik. Viszont szerencsére van megoldás a problémára!

Diéta

Az IR kezelésének első része az életmódterápia, melybe a diéta és a mozgás tartozik. Nagyon fontos, hogy a beteg személyre szabott táplálkozást kövessen, melynek fő pillérei a következők: gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása, a napi kalória és CH –bevitel maximalizálása, cukor és a finomított pékáruk, fehér liszt kiiktatása. Természetesen, hogy pontosan milyen diétára van szükség, azt az egyéni tényezők nagyban befolyásolják.

Mozgás

Az életmódterápia csakis rendszeres mozgással teljes, mely remekül kiegészíti a diétát. Fontos, hogy az illető ügyeljen a fokozatosságra, már csak azért is, mert ha valaki nagyobb súlyfelesleggel rendelkezik, a hirtelen megerőltető mozgás komoly gondokat okozhat. Amire ügyeljen, hogy a kardió edzések mellé iktasson be súlyzós gyakorlatokat is!

Tipp: ha nagy súlyfelesleggel rendelkezik, kezdjen kiadós, közepes tempójú sétával, lift helyett használja a lépcsőt, gyalogoljon plusz egy megállót ahelyett, hogy a leközelebbinél szállna fel, kiránduljon a természetben!

Gyógyszer

Amennyiben az orvos szükségesnek tartja, az életmódterápiát gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni, mellyel javítani lehet a sejtek inzulinre való érzékenységét. Mellette szedjen D-vitamint is, mely lényegében az egész hormonális rendszer működésére igen pozitív hatást gyakorol.

Gyógynövények

A gyógynövények igen sok betegség kiegészítő kezelésében fontos helyet kapnak- nincs ez másként IR esetén sem. Az egyik leghatásosabb az a görögszénamag, mely csökkenti a vércukorszintet, növeli az inzulinérzékenyéget, ráadásul késlelteti a glükóz felszívódását. Ezen kívül hasznos lehet napi egy csésze erdei szederlevél is, melyet gyakran ajánlanak prediabetes-es állapotokban és cukorbetegség esetén is. Külön jó oldala, hogy a menstruációs zavarokat is eredményesen lehet vele kezelni, ami sokszor előfordul IR fennállásakor is.

Stresszkezelés

Szinte nincs is olyan funkció, melyet ne befolyásolna a stressz. Egyrészt azért, mert ekkor az ember hajlamosabb egészségtelen ételekhez nyúlni, másrészt a stressznek komoly hormonális hatása van. Megemeli ugyanis -többek között- a kortizol szintjét, mely amellett, hogy elősegíti a mellékvese kifáradását, megemeli az inzulin mennyiségét, így súlyosbítja az inzulinrezisztenciát. Éppen ezért az IR kezelésében nagy szerepet kap a megfelelő stresszkezelés, akár pszichológus bevonásával, akár meditációval, illetve új hobby keresésével- tanácsolja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa.

 

Ha még így sem mozdul a mérleg nyelve, és úgy érzi, mindent megtett, mindent betartott, akkor érdemes egyéb hormonzavarok után is kutatnia. Gyakori ugyanis, hogy az inzulinrezisztencia egyéb endokrin zavarokkal is együtt jár. Éppen ezért nézesse meg pajzsmirigy funkcióit, ösztrogén, progeszteron, prolaktin és kortizol szintjét is, mivel ezek eltérései is hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz!

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: