Baj-e, ha nincs minden nap széklete a gyermeknek?

Baj-e, ha nincs minden nap széklete a gyermeknek?

A felnőttekhez hasonlóan a csecsemők és kisgyermekek székelési szokásai is eltérőek lehetnek. Dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológus, gyermek tüdőgyógyász, a Gyermekgyógyászati Központ szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy a rostdús étrend, a bőséges folyadékbevitel, valamint a testmozgás is elengedhetetlen a megfelelő székelési habitus kialakításához.

Hányszor lenne ideális?

-Az egyik leggyakoribb szülői aggodalom a csecsemők, kisgyermekek székletével kapcsolatos. A baba első széklete, a zöldes-feketés magzatszurok (mekónium), ami zsírnemű anyagokat, epét, nyákot, hámsejteket és magzatvizet tartalmaz. Előfordulhat, hogy a magzat már a megszületése előtt a magzatvízbe üríti, ez azért probléma, mert oxigénhiányt jelezhet és fertőzést okozhat a magzatnak, újszülöttnek. A mekónium általában a szülést követő 1-2 napon belül kiürül az újszülött végbelén keresztül. Amennyiben az egészséges újszülöttnek 2 nap alatt sem lesz meg az első széklet, az meconium ileust (bélelzáródást) jelent, ami mucoviscidózisban fordulhat elő – mondja dr. Hidvégi Edit. A magzatszurok ürülését követően jelenik meg átmeneti majd az anyatejes széklet. Egy kizárólagosan szoptatott, jól fejlődő és panaszmentes csecsemőnél teljesen természetes, ha naponta többször is kakil. Hat hetes kor után pedig – ha a baba közérzete megfelelő –a heti két széklet is normálisnak tekinthető. Az anyatejes széklet kenőcsös állagú, sárgás színű, jellegzetes illatú, fehér tejcsomócskák vannak benne, ha azonban nagyon kemény, az mindenképpen kivizsgálást igényel. Tápszer adása mellett a széklet kemény is lehet, ha széteső bogyós, vagy nagyon vastag, azzal forduljunk a gyermek háziorvosához. Tápszeres gyermekeknél már elvárható a napi székletürítés, és a hozzátáplálást követően is az egy-kétnaponkénti székletürítést tartjuk normálisnak. A széklet ez esetben már keményebb és sűrűbb az anyatejes széklethez képest. Természetesen nem kell kétségbe esni akkor sem, ha ettől eltérő, de rendszeres ritmusú székletürítést tapasztalunk a gyermeknél. Fontos azonban, hogy ne társuljon hozzá kellemetlenség, rossz közérzet, nehezített székelés és a széklet állaga lágy, kenőcsös vagy formált legyen. A normális székletszám a napi három és a három naponta egyszeri ürítés között változik. 

Ha túl ritkán van széklete

-Gyermekkorban igen gyakori problémát jelent a székrekedés, amit ráadásul számtalan tévhit is övez – magyarázza a szakember, aki hozzáteszi, hogy valójában nem a székletürítések száma, sokkal inkább az ürítéssel kapcsolatos nehézségek és kellemetlen élmények döntik el, hogy székrekedése van-e a gyermeknek.Biztosítani kell, hogy a gyermek nyugodtan, stresszmentesen végezhesse el a nagydolgát. Székrekedésről akkor beszélhetünk, ha a gyermek heti kettőnél kevesebbszer kakil, a széklet állaga kemény, száraz, az ürülés pedig csak nagy nehézségek árán megy. A székrekedést hasfájás, puffadás, teltségérzet vagy bűzös szelek kísérik, súlyosabb esetben a gyermek végbélnyílása berepedhet, ami fájdalommal jár, és tovább nehezíti a székelést. A székrekedés okai igen szerteágazók, ám döntő többségben nem szervi okok állnak a háttérben. Többnyire az alacsony rost- és folyadékbevitel a ludas. Ilyenkor étrendi módosítással, több folyadékkal, zöldség és gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával orvosolható a probléma. Hidvégi doktornő a rendszeres testmozgás jelentőségére is felhívja a figyelmet, amivel megelőzhető az emésztési problémák kialakulása. Egy óvodáskorú gyermeknek még sok mozgásra van szüksége, de iskolás korban is fontos a napi minimum 60 perc mozgás, lehetőleg a szabadban. Csecsemőknél a lábak passzív tornáztatásával (combok felhajtása a hasra) stimulálhatjuk a kicsik bélműködését. Kisgyermekkorban sokszor a székeléshez kapcsolódó negatív tapasztalat vagy kellemetlen élmény vezet székrekedéshez – ezért gyakori a szobatisztaságra szoktatás körül vagy a közösségbe járás megkezdésekor jelentkező székrekedés. Erre általában onnan jönnek rá a szülők, hogy az alsónemű folyton maszatos, ami az akaratlan székletcsorgás következménye. A gyermek ilyenkor igen nagy nehézségek árán tud megszabadulni a vastag, kemény széklettől. A helyzetet pedig tovább súlyosbíthatja, ha a kakilás témája állandóan középpontban van, és a szülő folyamatosan a széklet produkálására biztatja a gyermeket. Fontos, hogy funkcionális székrekedés esetén mihamarabb orvosi segítséget kérjünk, a székletürítés rendezéséhez; de ugyanilyen nagy jelentősége van a szülő és gyermek pszichés támogatásának is a terápia során.

-Tapasztalataim szerint a székletürítés változatossága időnként stresszt okoz a szülőknek. Ügyeljünk rá, hogy a gyermek nyugodt körülmények között végezhesse a nagydolgát. A szülőknek pedig azt tanácsolom, hogy elsősorban ne arra összpontosítsanak, hogy a gyermek milyen gyakran kakil, hanem arra, hogy milyen a széklet konzisztenciája. A túlságosan kemény, diszkomfortérzetet és székelési nehézségeket okozó vagy a gyakori, vizes állagú, habos-nyákos, bűzös, vért tartalmazó, esetleg zsíros széklet orvosi kivizsgálást igényel.

Forrás: Gyermekgyógyászati Központ (www.gyermekgyogyaszatikozpont.hu)

Megosztás: