Mellkasi fájdalom sportolás után? Ezért kell kivizsgálni

Mellkasi fájdalom sportolás után? Ezért kell kivizsgálni

Ijesztő érzés lehet a sport közben vagy után jelentkező mellkasi fájdalom, amelynek azonban számos egyszerű, könnyen megoldható oka is lehet. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa elmondja, melyek azok a jelek, amelyeknek mégis fontos utánajárni.

Egyszerű okok is okozhatnak mellkasi fájdalmat

Hobbi- és élsportolóknál is előfordul, hogy edzés során vagy után szokatlan tüneteket tapasztalnak magukon, amelyek, ha nem egyértelmű a forrásuk (mint például izomhúzódás vagy izomláz, trauma), gyakran ijedtségre adhatnak okot. Ilyen lehet többek közt a szédülés, a szívtájékon érzett nyomás, a nehézlégzés, a gombócérzés a torokban, a mellkasi fájdalom vagy égő érzés. Ilyen esetben érdemes először végiggondolni az legegyszerűbb okokat, ami sport közben mellkasi panaszokat okozhat.

  • Nem kellő felkészültség, túl erős edzés

Aki kezdőként túl nagy fába vágja a fejszét,hirtelen emeli a terhelést könnyen panaszos lehet.. Érdemes átmenetileg visszavenni a tempót és a terhelést.

  • Edzés előtti étkezés, savas reflux

Ha az edzés előtt közvetlenül eszünk vagy nehezebb ételeket fogyasztunk, a terhelés során megnövekedett nyomás gyomorégést is okozhat, ami mellkasi fájdalomhoz is vezethet. (Érdemes tudni azt is, hogy a reflux akár szívinfarktusszerű tüneteket is produkálhat.) Mindenesetre edzés előtt néhány órával már nem ajánlott nehéz éteket vagy túl sok ételt fogyasztani.

  • Izomgörcs

Csakúgy, mint a test bármely izma, a bordákat körülvevő izmok is begörcsölhetnek. Ez általában erős lokális fájdalom, amit a dehidráltság tovább fokozhat. Ezért tehát gondoskodni kell az edzés előtti, alatti, utáni vízpótlásról, a mellkasi izmok erősítéséről és a megfelelő légzési technikáról is.

Betegségek a háttérben

Ha sport közben mellkasi fájdalom jelentkezik, azt ki kell vizsgáltatni.Előfordulhat, hogy a sport közben és után jelentkező mellkasi fájdalom oka a tüdőben keresendő, ez lehet például egy még nem diagnosztizált vagy nem megfelelően kezelt asztma. Mivel azonban más ok is okozhat ilyen tünetet, ha többször jelentkezik ilyen panasz, esetleg légzési nehézség is társul mellé, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.
- Az esetek egy kisebb részében szívproblémák is okozhatnak edzés kapcsán jelentkező mellkasi fájdalmat. Fokozottan igaz ez a 40 évnél idősebb sportolókra, náluk már a koszorúér-betegség valószínűsége is nagyobb, jelentkezhetnek az ún. iszkémiás szívbetegség különféle formái, amelyek a mellkasi fájdalomtól a hirtelen szívhalálig sok állapotot, betegséget magukban foglalnak. Fontos megjegyezni, hogy pl. örökletes szívbetegségekkel egészen fiatal korban is számolni kell. A hajlamosító alapbetegséggel (például (magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.) rendelkezőkre fokozottan kell odafigyelni. Magas vérnyomással élőknek különösen fontos a jól felépített, okos sportolás, az adott fizikai aktivitást pedig ajánlatos abbahagyni, ha a páciens pulzusa az egyénileg megállapított, ideális szint fölé szalad, ha szédül, légszomjat, mellkasi nyomást, extra szívütést tapasztal – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Vagyis bizonyos jelek, problémák esetén mindenképpen fontos kardiológiailag tisztázni, mi is húzódik meg pontosan a háttérben.

Milyen, sport kapcsán jelentkező tünetek esetén forduljunk szakemberhez?

  • Mellkasi panaszok: szorítás, fájdalom.
  • Szédülés, pillanatnyi eszméletvesztés.
  • Erős szívdobogás érzés (akár terheléstől függetlenül).
  • Csökkenő vagy stagnáló teljesítmény.
  • Az elvárthoz képest lassabb fejlődés.
  • Hosszabb regenerációs idő.
  • Szorongás, nyugtalanság érzés.
  • Terhelésre jelentkező fulladás.
  • Családban öröklődő szív-érrendszeri betegség. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Megosztás: