Az iszkémiás szívbetegség lehet „néma” is – ezért fontos a kivizsgálás

Az iszkémiás szívbetegség lehet „néma” is – ezért fontos a kivizsgálás

Iszkémiás szívbetegségeknek nevezzük azokat a kórállapotokat, amelyek kialakulásában a szívizom elégtelen vérellátása játszik szerepet. A betegség jellegzetes tünete a mellkasi fájdalom, de dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa éppen az ún. néma iszkémiára hívta fel a figyelmet, amelyet azonban utólag is fontos lenne diagnosztizálni.

Az iszkémiás szívbetegséget az életmód is okozhatja

Az iszkémiás állapot fennállása során nem jut elég vér és éppen ezért oxigén a szervekhez, adott esetben a szívizmokhoz sem. Ennek oka elsősorban az artériák szűkülete, amely az úgynevezett plakkok miatt alakul ki. A plakkok a koszorúerek belső falában megjelenő lerakódások, amelyek részben a magas kalória- és zsírtartalmú ételek fogyasztása, részben a mozgáshiány, részben a dohányzás miatt jelennek meg – vagyis az iszkémiás szívbetegség sokszor a nem megfelelő életmód következménye. Az életmódon kívül természetesen genetikai faktorok, alapbetegségek és az életkor is rizikótényezőnek számítanak, de tisztában kell lenni azzal, hogy a megelőzésben és az állapotromlás megakadályozásában az életvitelnek van a legnagyobb szerepe.

Nem feltétlenül jelentkezik mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom iszkémiás szívbetegség tünetei is lehet.A szívizom elégtelen vérellátásának, vagyis az iszkémiának tipikus tünete a mellkasi fájdalom. Ez a fájdalom lehet nyomó jellegű, erős érzés, amely mellé esetleg hányinger, légszomj, hideg verítékezés is társul, és lehet, hogy az egész csak enyhe kellemetlenségnek tűnik. Természetesen sok más ok miatt is jelentkezhet a mellkasi fájdalom, a tüdőgyulladástól a reflux-ig, és ha például étkezés, testhelyzet-változás befolyásolja a fájdalmat, vagy csak egy konkrét ponton fáj a mellkas, valószínűsíthető, hogy nem kardiológiai jellegű a probléma.
- Más jellegű problémát jelent az úgynevezett néma iszkémia, ami annyit tesz, hogy az elégtelen vérellátás dacára nem jelentkezik semmiféle tünet. Ez azért veszélyes, mert zavaró panaszok híján az érintettnek sokszor eszébe sem jut kardiológushoz fordulni, holott a fel nem fedezett iszkémiás szívbetegség hosszú távon növeli a kardiális eredetű halálozás rizikóját – hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Azoknál a betegeknél, akik már átéltek angina pectorist (vagyis viszonylag gyorsan múló mellkasi fájdalmat, ami jellemzően a fizikai tevékenység egy bizonyos fokán jelentkezik), szívinfarktust vagy éppen diabéteszesek, különösen nagy a néma iszkémia kialakulásának veszélye.  

Tünetek nélkül is szükséges lehet a kivizsgálás

A szívizom vérellátási zavarának különböző megnyilvánulási formái lehetnek. A különböző kórformák kialakulásában döntő jelentőségű az iszkémia időtartama, illetve a kialakuló károsodás jellege. Minél gyorsabban születik diagnózis, annál eredményesebb kezelésben részesülhetnek a koszorúérbetegek, annál jelentősebben csökkenthető egy esetleges későbbi szívinfarktus vagy szívelégtelenség esélye.
Ha valaki többször átéli a mellkasi fájdalmat, még ha el is múlik a panasz, vagy teljesítményromlást, nehézlégzést tapasztal, még ha csak átmenetileg is, fontos lenne, hogy részt vegyen egy kardiológiai kivizsgáláson. Ugyanígy vannak olyan rizikófaktorok, amelyek megléte esetén szintén nagyon hasznos lehet egy kardiológiai szűrőprogram. Ezek az alábbiak:

  • korábbi szív- érrendszeri betegség vagy megtörtént esemény (például szívinfarktus),
  • családban halmozódó szív-érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség,
  • stresszes életvitel,
  • olyan életmód tényezők, mint dohányzás, elhízás, mozgásszegénység.

Megfelelő vizsgálatokkal (például szívultrahang, 24 órás Holter monitorozás,terheléses vizsgálatok), ugyanis már a kisebb elváltozások is időben felfedezhetők és elsősorban életmódváltással, valamint szükség esetén gyógyszeres kezeléssel, szívkatéterezéssel jelentősen javíthatók az életkilátások.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Megosztás: