Nem csak a csókkirályok betegsége!

Nem csak a csókkirályok betegsége!

A szokásosnál fáradtabban érzi magát, és nyirokcsomói is megduzzadtak? Bár csókbetegségnek is hívják, de nem csak a szerelmesek kaphatják el a mononukleózist. Dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosa elmondta, hogy a betegség könnyen összetéveszthető a szezonális influenzával, és akár hónapokig is érezhetjük hatását.

Mi az a mononukleózis?

-A mononukleózis általában a tinédzserek és a fiatal felnőttek betegsége, amit csókbetegségnek is hívnak. Az elnevezés onnan ered, hogy a csókbetegséget okozó Epstein-Barr-vírus testnedvekkel, többek között nyállal adható tovább, ugyanakkor más vírusok (pl. a citomegalovírus) is okozhatnak a mononukleózishoz hasonló tüneteket – magyarázza dr. Karászi Viktória, és hozzáteszi, hogy a betegséget bárki elkaphatja, az emberek többsége azonban tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átesik a fertőzésen. Komolyabb tüneteket inkább idősebb korban tapasztalhatnak az érintettek. Mivel az Epstein-Barr vírus életre szóló immunitást biztosít a fertőzöttek számára, így aki egyszer már átesett a betegségen, a későbbiekben nem kaphatja el a mononukleózist.

Jelek, hogy mononukleózisa lehet

-A mononukleózis többnyire a vírusfertőzésekre jellemző tünetekkel, fáradtsággal, hőemelkedéssel, gyengeséggel, erős torokfájással kezdődik. Ha megnézzük a beteg torkát, megnagyobbodott mandulákat láthatunk, amin sárgás lepedék jelenik meg. Szembetűnőek lehetnek a szimmetrikus, főleg a nyaki régióban tapinthatóAz elnevezés onnan ered, hogy a csókbetegséget okozó Epstein-Barr-vírus testnedvekkel, többek között nyállal adható tovább megnagyobbodott nyirokcsomók, illetve a testszerte jelentkező, kanyaróra emlékeztető kiütések is – sorolja Karászi doktornő, majd hozzáteszi: a tünetekhez lép -és ritkábban májmegnagyobbodás is társulhat. Ez utóbbi esetben jobb bordaív alatti kellemetlen, feszülő érzést tapasztalhatnak az érintettek. A mononukleózis általában három-négy hétig tart, és többnyire szövődménymentesen gyógyul, de az általános gyengeség, elesettség, fáradékonyság akár hónapokon keresztül is megmaradhat. A klinikai kép sokszor már önmagában is sejteti, hogy mononukleózissal van dolgunk, de a diagnózist laborvizsgálattal tudjuk megerősíteni – teszi hozzá Karászi doktornő. A mononukleózisra jellemző, hogy a vérképben megnő a fehérvérsejtek száma, illetve a betegségre jellemző atípusos limfociták jelennek meg, emellett megemelkedhetnek a májenzim értékek is.

Mire kell figyelni, ha mononukleózisa van?

-A betegségnek nincs specifikus terápiája, sok pihenést és bőséges folyadékfogyasztást javaslunk a pácienseknek. Szükség esetén fájdalom- és lázcsillapító adható, de az antibiotikum alkalmazásának nincs létjogosultsága – ismerteti a szakember. A mononukleózis többnyire enyhe lefolyású, ezért orvosi ellátást sem igényel, ám ha heves hasi fájdalmak, komolyabb légzési, nyelési nehézségek és idegrendszeri tünetek jelentkeznek, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

-A mononukleózis megelőzésére nincs oltás, a fertőzés ellen az alapvető higiénés szabályok betartásával védekezhet. Rendszeresen mosson kezet! Ne igyon másokkal ugyanabból a pohárból vagy üvegből, és kerülje a közös evőeszköz-használatot is! – tanácsolja dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ szakembere.

Forrás: Infektológiai Központ (www.infektologiaikozpont.hu)

Megosztás: