TED- amikor a pajzsmirigyzavar a szemen is nyomot hagy

TED- amikor a pajzsmirigyzavar a szemen is nyomot hagy

A pajzsmirigyzavarok nagy része nem jár különösebb tünetekkel, vagy ha igen, azok egészen általánosak. Van azonban egy panasz, mely igen kellemetlen, ráadásul esztétikailag is zavaró- ez a TED, vagyis a thyroid eye disease. Hogy mit kell tudni az állapotról, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg.

Mi az a TED?

TED (thyroid eye disease) egy olyan állapot, amikor a szem izmai, a szemhéjak, könnymirigyek, valamint a szem mögött lévő zsírszövetek gyulladásba kerülnek. Ez a szem és a szemhéj vöröses elszíneződését, duzzanatát okozhatja, valamint a szemek kidülledésével járhat.

Egyes esetekben a szemek izmai olyannyira nem képesek a megfelelő működésre, hogy nem mozognak egymással összhangban, és ez kettős látást okozhat. Olykor a TED csökkent látást is kiválthat a szem hátulján lévő idegre gyakorolt nyomás vagy a szem elülső részén kialakuló fekély miatt (ennek hátterében az állhat, hogy a szemhéjak nem képesek teljesen bezáródni).

A TED - más néven Graves-Orbitopathia vagy Ophthalmopathia - valójában egy autoimmun betegség. Akkor fordul elő, amikor a test immunrendszere megtámadja a szemet körülvevő szövetet, és ez gyulladást okoz. A problémának a legtöbb esetben aktív és tünetmentes időszaka is van.

Tünetei lehetnek

  • Homályos látás
  • Kidülledő szemek
  • Merev tekintet
  • Szemgyulladás
  • Nyomásérzés
  • Kettős látás
  • Száraz szem

 

Graves-Basedow kórnál gyakori

A pajzsmirigy túlműködéssel járó Graves-Basedow kórban szenvedő emberek nagy részénél kialakul a TED, így van, hogy ennek hatására fedezik fel a pajzsmirigy elégtelenséget - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. A legtöbb esetben a szembetegség szerencsére enyhe. Érdemes tudni, hogy a TED gyakrabban lép fel, ráadásul súlyosabb formában azoknál, akik dohányoznak.

A pajzsmirigy hormonok normalizálása elengedhetetlen

A TED kezeléséhez szemorvos és endokrinológus együttes munkája szükséges, hogy el lehessen kerülni a probléma tartóssá válását és romlását. Súlyosságtól függően szemkenőcsök/cseppek használata és szteroidos terápia is indokolt lehet. A kezelés fontos részét képezi továbbá a pajzsmirigy hormonok szintjének normál tartományba szorítása. Súlyos esetben műtéti megoldás válhat szükségessé.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: