Így befolyásolja az étkezés a pajzsmirigy működését

Így befolyásolja az étkezés a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy egészséges hormontermelése szempontjából. Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, hogyan befolyásolja-e a mirigy működését a táplálkozásunk.

Az elhízás és a fáradtság egyik oka is lehet a pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró, pillangóalakú szerv, melynek hormontermelése szinte az egész szervezet működésére hatást gyakorol. Amennyiben a kelleténél kevesebb hormont termel (T3, T4), úgy az anyagcsere lelassul, mely olyan tünetekben nyilvánul meg, mint az elhízás, fáradtság, depresszió, hajhullás, csökkent hidegtűrés, meddőség menstruációs zavarok, alacsony pulzus, székrekedés. Sokszor azonban különösebb panaszok nélkül van jelen- ilyenkor véletlenszerűen szokott fény derülni a problémára.

A pajzsmirigy alulműködés egyik gyakori oka lehet a jódhiány.

Befolyásolja-e a táplálkozás a pajzsmirigy működését?

Bár a táplálkozás önmagában nem okoz pajzsmirigy alulműködést, ám ha már valakinél diagnosztizálták a betegséget, úgy nem árt néhány dologra odafigyelni, ugyanis vannak olyan nyomelemek, ételek, melyek fogyasztását csökkenteni kell (illetve fordítva, érdemes fogyasztani, pluszban bevinni).

Bár a megfelelően összeállított étrend önmagában nem gyógyítja az alulműködést, viszont nagyban hozzájárul a normál értékek eléréséhez. Ehhez az alábbi tényezőket kell szem előtt tartania:

  • Bizonyos ásványianyagokat tartalmazó ételek - például a jód, a szelén és a cink - segíthetik a pajzsmirigy megfelelő működését
  • Vannak ételek- például goitrogének és szója -, melyek zavarják a pajzsmirigy normál működését
  • Ha pajzsmirigy gyógyszert szed, ügyeljen arra, hogy üres gyomorra vegye be, és az alkalmazása után várjon fél-1 órát a kávé fogyasztásával, valamint várjon kb. 1 órát, míg egyéb gyógyszert/táplálékkiegészítőt vesz be

 

Ezek az ásványi anyagok, nyomelemek a legfontosabbak

Jód: sajt, tej, tojás, tengeri halak, jódozott só, alga (fontos, hogy pajzsmirigy gyulladás, autoimmun pajzsmirigyzavar és pajzsmirigy túlműködés esetén a plusz jódbevitel kerülendő!)

Szelén: tonhal, marhahús, pulyka, zabpehely, teljes kiőrlésű pékáruk, tojás, csirke, garnélarák

Cink: tökmag, tengeri herkentyűk, marha, csirke, bárány, joghurt, hüvelyesek, tojás

Mikkel vigyázzon?

Szója: a szója befolyásolja a T4 hasznosulását és előállítását, így nagymértékű fogyasztása kerülendő. Szóját tartalmaz pl.a tofu, szójatej, szója szószok, edamame bab, szója miso

Goitrogén ételek: a goitrogén anyagok ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel bizonyos fokon gátolják, pajzsmirigy jód felvételét, mivel befolyásolják a TPO tevékenységét. Ilyen ételek főleg a keresztes virágúak, pl. a karfiol, káposzta, kínai kel, spenót, brokkoli, repce. Amennyiben ezeket fogyasztani szeretné, főzze vagy párolja meg, ugyanis ekkor a goitrogén tartalma csökken- mondja Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Glutén: bár megoszlanak a vélemények arról, érdemes-e gluténmentes étrendet követniük a betegeknek, ám több tanulmány szerint is az autoimmun pajzsmirigy rendellenességben szenvedőnél gyakori a cöliákia, így ebben az esetben érdemes lehet Hashimoto esetén a glutént kiiktatni az étrendből. Hogy miképp függ össze a két állapot, egyelőre nem tudni, ám a szakemberek úgy gondolják, hogy az ok az ún. TGase II elleni antitestekben keresendő, amik a gluténérzékenység esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: