Aranyér: kezelés nélkül nem múlik el

Aranyér: kezelés nélkül nem múlik el

Az aranyérbetegség elsősorban kismamák, 50 év feletti férfiak és nők körében fordul elő, ám főként az ülőmunka miatt, egyre gyakrabban jelentkezik fiatalabbaknál is. A betegek nem minden esetben fordulnak szakemberhez, mivel kellemetlennek érzik a panaszt, ám megfelelő kezelés nélkül komoly szövődmények is kialakulhatnak. Dr. Medgyesy Gábor, a Trombózis – és Hematológiai Központ sebésze elmondta, ahhoz, hogy ezt megelőzzük, már az enyhébb tünetek jelentkezésekor javasolt szakember segítségét kérni.

Külső vagy belső aranyér

Ahogy a lábakon a visszerek, úgy a végbél és a végbélnyílás falában is kialakulhatnak vénatágulatok. Ezeket aranyeres csomóknak nevezzük. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkedik el, beszélhetünk külső – a végbélnyílás elé, a végbélcsatornából előesve kialakuló – vagy belső – a végbélnyílásba bedomborodó képletként megjelenő - aranyérről.

Az aranyér gyulladás tünetei

A lábon kialakuló visszerekhez hasonlóan, az elhanyagolt aranyér is idővel egyre súlyosbodó tüneteket okozhat. Időnként begyulladhat, és vérrög is keletkezhet benne. A panaszok eltérhetnek, attól függően, hogy külső vagy belső aranyérrel van dolgunk. A külső aranyér általában fájdalmat, gyulladást okoz, a belső aranyér többnyire fájdalmatlan, ám ijesztő mértékű vérzést képes okozni.

Magától nem múlik el

Az aranyeres betegséget négy stádiumra oszthatjuk. A panaszok idővel fokozatosan rosszabbodnak. A csomók kezdetben nem tapinthatók, csak végbéltükrözés során észlelhetők. Idővel aztán székeléskor kitüremkednek a végbélnyílás elé, de még maguktól visszahúzódnak. Később már csak kézzel helyezhetők vissza és gyakrabban jelentkezik székeléskor vérzés. A legsúlyosabb állapotban már kézzel sem lehet visszahelyezni, az aranyér nagyon érzékeny és fájdalmas. Míg a korábbi stádiumokban ajánlott, ebben az állapotban már elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás – magyarázza dr. Medgyesy Gábor. Hogy ezt megelőzzük, azt javasoljuk mindenkinek, hogy már az első, enyhébb tünetek észlelésekor forduljon orvoshoz, mert kezelés nélkül az aranyeres csomók súlyosbodására lehet számítani.

Fontos, hogy az érintetteket ne tévessze meg a békés, gyulladásmentes aranyér! Stádiumtól függetlenül ugyan valóban előfordulnak tünetmentes epizódok, ám a panaszok időről időre kiújulnak és fokozódnak, ha már egyszer kialakult, az aranyér magától nem múlik el.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az alábbi tünetek az aranyeresség enyhébb stádiumában jellemzők. Hogy a komolyabb panaszokat megelőzzük, célszerű már ekkor szakember segítségét kérni:

- időnként, elsősorban székeléskor jelentkező idegentest érzés,

- viszketés, fájdalom,

- székeléskor pecsételő friss piros vér

Kérjünk mielőbb orvosi segítséget, ha már az aranyér előrehaladottabb stádiumának jeleit tapasztaljuk:

- székeléskor kiforduló, de spontán visszahúzódó aranyér

- magától már vissza nem húzódó, de kézzel visszahelyezhető csomó

- gyakoribb, élénkpiros vérzés

- a végbéltáji fájdalom intenzívebb

Sürgősségi sebészeti ellátást igénylő állapot:

- a végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetők

- állandó diszkomfort, változó mértékű fájdalom

- szinte mindennapos a vérzés

- gyakori szövődmény a gyulladás vagy akár az aranyeres krízis, mely a fájdalom mellett már gyulladással, lázzal is járhat!

Forrás: Trombózis – és Hematológiai Központ

Megosztás: