UV-sugárzás, legyengült immunrendszer? Tegyünk a melanoma rizikófaktorai ellen

UV-sugárzás, legyengült immunrendszer? Tegyünk a melanoma rizikófaktorai ellen

A daganatos megbetegedések mindig multifaktoriálisak, vagyis több tényező hozzájárul a kialakulásukhoz, amelyek közül nem mindegyikre lehetünk hatással. A melanoma rizikófaktorai közül néhányat azonban befolyásolhatunk. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a legfontosabb teendőkre hívta fel a figyelmet.

Csökkentsük az UV-terhelést!

Bár az életkorunkat, a nemünket és a genetikánkat nem tudjuk befolyásolni, a bőrdaganatok szempontjából egyik legfontosabb rizikótényező, az UV-sugárzás ellen lehetséges védekeznünk. Ezek a legfontosabb teendők.

  • A direkt napsütés helyett válasszuk az árnyékot, különösen 11 és 15 óra közt.
  • Ha elkerülhetetlen a közvetlen napsütésen tartózkodás, viseljünk természetesen anyagú pólót, kalapot, napszemüveget.
  • Használjunk megfelelő faktorszámú naptejet, már az első, tavaszi napsütésnél és árnyékban is.
  • Legyünk tisztában vele, hogy a szolárium sem jobb megoldás ebből a szempontból. Különösen a fiatal korban történő rendszeres szoláriumozást kapcsolják össze a bőrkárosodással és a bőrdaganat megnövekedett rizikójával.
  • Védjük a gyerekeket! Mivel a bőr „emlékszik” és az őt érő károsodások összeadódnak, már a kicsiknél is fontos a fényvédelem.

Tegyünk az immunrendszerünk épségéért!

A melanoma és más bőrdaganatok korai felismerése anyajegyszűréssel valósulhat meg.A legyengült immunrendszer számos betegség rizikófaktora lehet, így a daganatos betegségek rizikóját is növelheti. Közismert, hogy a HIV-vírus például nagyon komolyan meggyengítheti a természetes védekezőképességet, ezért többek közt a daganatok megelőzése szempontjából is fontos a megfelelő védekezés és az intravénás drogok kerülése. Ugyanakkor azoknak, akik autoimmun betegségük, daganatkezelés vagy szervátültetés miatt kénytelenek az immunrendszert gyengítő kezelésen átesni, tudniuk kell, hogy a kezelés előnyei messze felülmúlják a bőrdaganat kialakulásának kismértékben növekvő rizikóját.
Amit viszont mindenkinek érdemes prioritásként kezelni: rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással és stresszkezeléssel minden helyzetben fontos megfelelő állapotban tartani a szervezet természetes védekező rendszerét.   

Forduljunk orvoshoz a gyanús anyajegyekkel!

- Nem lehet eléggé hangsúlyozni az önellenőrzés jelentőségét, fontos, hogy rendszeresen átnézzük a bőrünket, új anyajegy, esetleg a már meglévő változása után kutatva. Ehhez egyrészt érdemes mindig egy adott napot, például minden hónap első napját kijelölni, és a hátunk átnézéséhez egy családtag segítségét kérni. Ha bármilyen gyanús jelet, változást tapasztalunk, feltétlenül érdemes azt bőrgyógyásznak is megmutatni, sőt, akiknek a családjában már volt bőrdaganat, vagy esetleg nála magánál diagnosztizáltak már ilyet, évente akkor is ajánlott egy teljes testtérképes anyajegyszűrés vagy egy videodermatoszkópos vizsgálat, ha nincs szembetűnő változás – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. - Előfordulhat, hogy csupán egy dermatoszkóppal észlelhető, kisebbnek tűnő aszimmetria vagy színbeli változás az, ami további vizsgálatra és végső soron eltávolításra ad okot. Tehát nem feltétlenül elég csupán a szemmel látható elváltozásokra felfigyelni, időnként az orvosi szűrés is elengedhetetlen.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Megosztás: