Ez is állhat a felnőttkori pattanások hátterében

Ez is állhat a felnőttkori pattanások hátterében

Pubertáskorban megszokott, hogy a gyerekek bőrét gyulladt pattanások „díszítik”. Azonban a nagyobb hormonális változások lecsengése után rendszerint ezek a zavaró aknék eltűnnek. Éppen ezért lehet meglepő, ha egy felnőtt arcán is megjelennek a kellemetlen bőrhibák. Ennek egyik lehetséges okát dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ismerteti.

Gyakran a fogamzásgátló letétele után jelennek meg

Sokan a pubertáskor végén kezdenek el fogamzásgátló tablettákat szedni, akár a gyulladt pattanások, akár a szexuális élet megkezdése miatt. Ekkor a legtöbben örömmel konstatálják, hogy a bőrükön éktelenkedő aknék szépen eltűnnek. Azonban mihelyst leteszik a gyógyszert, ismét feltűnik a rég látott bőrhiba. Amennyiben hosszabb ideig megmarad a probléma, úgy érdemes a kozmetikus rendszeres látogatásán túl endokrinológus szakemberhez is fordulni, mert könnyen lehet, hogy hormonális zavar okozza a gondot, melyet korábban a fogamzásgátló csak elfedett.

Gyakran inzulinrezisztencia áll a panaszok mögött

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája elmondása szerint igen gyakori, amikor inzulinrezisztencia áll a probléma hátterében.

„Az inzulinrezisztencia elsősorban a fogamzó korúakat érinti, és általában a fogamzásgátló letétele után jelennek meg az állapotra jellemző panaszok, mint pl. az aknék, zsíros bőr, túlsúly, menstruációs zavarok, meddőség, hajhullás és fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken (bajusz, szakáll). Ekkor olyan hormonális zavar keletkezik, melynek során a férfi nemi hormonok szintje túlsúlyba kerül a nőiekkel szemben, melynek hatására akár ciszták is kialakulhatnak a petefészkekben (PCOS)”- magyarázza az endokrinológus.

2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet

Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is szokták nevezni, mivel az állapot lényege, hogy a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, melynek fő feladata a glükóz sejtekbe való beépítése lenne. Így a sejtek az érzéketlenség miatt éheznek, ami miatt a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint bocsát ki kompenzálásként, így mennyisége jelentősen megemelkedik. Egy ideig a több inzulin még képes kordában tartani a vércukor szintet, ám később a glükóz értékek is elcsúsznak. Amennyiben nem kezeik a problémát, úgy a fokozott inzulin termelés miatt a hasnyálmirigy kifárad és megjelenik a diabetes.

Személyre szabott terápiával a tünetek ellen

Az inzulinrezisztencia diagnózisa a hormonpanelek vizsgálata mellett terheléses vércukor ellenőrzéssel (inzulin is) történik. Amennyiben bebizonyosodik az IR megléte, úgy érdemes nőgyógyászati vizsgálatra is bejelentkezni, hogy kiderüljön, vajon vannak-e ciszták a petefészkekben.

Az állapot terápiája igen hasonló a diabetes kezeléséhez: az értékek normalizálása érdekében szükség van személyre szabott CH diétára, rendszeres testmozgásra, valamint ha az orvos úgy dönt, gyógyszeres kezelés is indokolt lehet. Amennyiben a beteg betartja az orvosa – és dietetikusa- utasításait, úgy az inzulin-és a vércukorszint csökken, a tünetek megszűnnek (vagy legalább csökkennek), valamint ezáltal elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése is.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: