Szülés és elhízás is hajlamosíthat stressz inkontinenciára

Szülés és elhízás is hajlamosíthat stressz inkontinenciára

A stressz inkontinencia kifejezés nem a pszichés terhelésre, hanem a fizikai nyomásra utaló megnevezés, amely vizeletszivárgással jár, és amely nagyon kellemetlenül érintheti a pácienseket. Dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ szakorvosa a probléma gyakori okaira és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Stressz inkontinencia – a leggyakoribb típus

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy az Amerikai Urológiai Társaság szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. Magának az inkontinenciának 6 típusa ismert: a késztetéses, a túlfolyásos, a funkcionális, a kevert, a teljes és a stressz inkontinencia. Ez utóbbi a leggyakoribb típus, amely a fizikális nyomást érti stressz alatt, egész pontosan azt a helyzetet, amikor a húgyhólyag és az vizeletkontrollért felelős izmok valamiért nagyobb nyomás alá helyeződnek. Ilyenkor az érintettnek akaratlanul szivárogni kezd a vizelete, elcseppen néhány csepp. Jellemző helyzetek, amelyek kiválthatják a stressz inkontinenciát:

  • köhögés,
  • nevetés,
  • tüsszentés,
  • ugrálás,
  • edzés,
  • nehéz súlyok emelgetése,
  • szexuális együttlét.

Természetesen nem mindenkinél jelentkezik minden ilyen helyzetben vizeletszivárgás, előfordulhat, hogy valaki csak egyszer-egyszer tapasztalja a stressz inkontinenciát, másnál már akár egy székből való felállás is kiválthatja.

A nőknél kétszer olyan gyakori

A stressz inkontinencia ösztrogénnel, erősítő tornával, eszközökkel és műtéttel is gyógyítható.Nem meglepő, hogy a nők kétszer gyakrabban szenvednek a stressz inkontinenciától, mint a férfiak, hiszen az egyik legnagyobb rizikófaktor a terhesség és a szülés, amely kapcsán a záróizmok és a medence izmai is megnyúlnak és meggyengülnek. Ugyanakkor a probléma természetesen a férfiakat is érintheti, különösen prosztataműtét után. A további hajlamosító tényezők közt található a mindkét nemet érintő idősödés, a dohányzás vagy más ok miatt kialakuló krónikus köhögés, a nagy mennyiségű koffein és alkoholfogyasztás, az elhízás, a székrekedés miatti erőlködés, az ugrálással, nagy megterheléssel járó fizikai aktivitás, a medencét érintő műtétek, és bizonyos hormonális eltérések.

Kezelési lehetőségek stressz inkontinencia esetén

- Ahhoz, hogy eldönthessük, milyen kezelés a leghatékonyabb, pontosan tudnunk kell, mi váltja ki a stressz inkontinenciát. Sok esetben kombinálnunk kell a különböző lehetőségeket, mint például a gyógyszeres kezelést a medencefenéki izmok tornájával – hangsúlyozza dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa. – Vannak helyzetek, amikor „csak” életmód változtatásokat ajánlunk, hiszen egy jelentősebb túlsúly leadása már nagy segítség lehet. Olyan szokásokat is ajánlatos lehet lecserélni, amelyek irritálják a hólyagot és/vagy köhögésre ingerelnek, ilyen elsősorban a dohányzás, a kávé- és alkoholfogyasztás, illetve az ugrálással járó aktivitások. Szintén természetes gyógymód lehet a medencefenéki torna, a Kegel-gyakorlatok végzése, amely tudatosítja az itt található izmok használatát és meg is erősíti azokat, tehát idővel könnyebb lesz zárni a záróizmokat. Ugyancsak ezt a célt szolgálják bizonyos elektromos stimuláló eszközök, amelyek közül körültekintően ajánlott válogatni, legjobb, ha ebben a kérdésben szakorvossal egyeztet a páciens. Bizonyos esetekben, különösen menopauzát átélő vagy azon már átesett nők esetében beválhat az ösztrogénpótlás, bár magára a stressz inkontinenciára nem létezik konkrét gyógyszer. Ritkábban, de előfordulhat, hogy műtét szükséges a megfelelő életminőség eléréséhez, és használatos lehet az izomlazító hatású Botox-injekció és a katéterezés is. Minden esetben az a cél, hogy az érintettek megszabaduljanak a kellemetlen, akár kínos panasztól, és újra jól érezzék magukat a bőrükben. Érdemes tehát leküzdeni a szégyenérzetet, beszélni róla és tenni ellene, mert van segítség, van megoldás!

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Megosztás: