Cserepes ajkak nyáron – ekcéma tünet?

Cserepes ajkak nyáron – ekcéma tünet?

A nyári erős napsütésben az ajkak érzékeny bőrét is megfelelően védjük a napsugarak ellen. Ha azonban ennek ellenére is száraznak, cserepesnek érezzük az ajkakat, az ajak dermatitisz jele is lehet, mellyel kapcsolatban dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Kiújuló panaszok esetén nem elég az otthoni kezelés

Az ajkak érzékeny bőrét a téli hideg, a szeles időjárás és a nyári hőség, az erős napsugárzás is kikezdheti. Az ajkakat ezért nagyon fontos az időjárás megpróbáltatásaitól is védeni, ajakápoló készítményekkel hidratálni. Nyáron a fényvédelemről se feledkezzünk meg, a bőr daganatos elváltozása ugyanis ezen a területen is kialakulhat! Ha azonban a gondos ápolás ellenére az ajkak rendszeresen kiszáradnak, cserepesek, a szájszél bereped, arra is gondolni kell, hogy komolyabb kezelést igénylő bőrprobléma áll a háttérben – hívja fel a figyelmet dr. Schmidt Emese.

Érzékeny bőrűeknél gyakoribb

Főként atópiás, vagyis allergiára hajlamos, érzékeny bőrű személyeknél fordul elő az ajak környékén is bőrirritáció. Gyakori, hogy nemcsak az ajkak, hanem az ajak körüli területen is jelentkezik irritáció. A bőr kipirosodhat, hámló, száraz, viszkető és gyulladt lehet, fájdalmasan húzódik.

A kiváltó okot kell megkeresni

Az ajak dermatitiszt az ajkak harapdálása, a hormonszint változása, cigarettafüst, stressz, fokozott verejtékezés is okozhatja, gombás vagy bakteriális fertőzés is kiválthatja, de allergiás eredetre is gondolni kell. Nyáron a bőrre tapadó pollenek miatt is jelentkezhetnek a panaszok, de akár a kozmetikumok, fogkrémek, fogpótlások vagy fogszabályozó valamely összetevőjével szembeni érzékenység is kiválthatja.

Dr. Schmidt Emese elmondta, hogy ha felmerül az allergia gyanúja, epicutan teszttel lehet kivizsgálni, hogy melyik kozmetikum, vagy fogászatban használt anyag okozza a tüneteket. Ennek segítségével azt is meg lehet állapítani, hogy melyik az a problémás összetevő, amit a továbbiakban kerülni kell. A kiváltó októl függően a bőrtüneteket gyulladáscsökkentő krémekkel, vagy gomba- és baktériumellenes készítményekkel lehet kezelni. Nagyon fontos a rendszeres hidratálás, a megfelelő hipoallergén, illetve illat- és adalékmentes készítmény kiválasztásában bőrgyógyász tud segítséget nyújtani.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Megosztás: