Ilyen tünetek jelentkezhetnek, ha krónikusan magas a CRP érték

Ilyen tünetek jelentkezhetnek, ha krónikusan magas a CRP érték

A magas CRP érték arra utal, hogy valahol gyulladás van a szervezetben. Jelezhet éppen fennálló fertőzést, de krónikus betegséget is. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán javasolt a vizsgálat elvégzése.

Tartósan is magas lehet

A CRP, a C-reaktív protein a májban termelődő fehérje. A termelődése csak akkor kezdődik, ha valahol gyulladás van a szervezetben. Akut, például légúti fertőzés esetén értéke mindössze pár óra alatt is akár százszorosára is emelkedhet, majd ahogyan a gyógyulás üteme halad, fokozatosan lecsökken.

A CRP érték azonban tartósan is megemelkedhet a szervezetben, ilyenkor pedig mindenképp fontos a kiváló ok felderítése. A tartós emelkedés jelezhet például autoimmun betegséget, daganatos elváltozást, de megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

A krónikusan magas CRP szint tünetei

A szervezetben zajló gyulladás változatos tüneteket okozhat. Az alábbi panaszok jelezhetik: - erős fáradtságérzet - hőemelkedés - fej- és izomfájdalom - hányinger, emésztési zavarok - álmatlanság - súlyvesztés.

Önmagában nem mérvadó

Dr. Kádár János elmondta, hogy a felsorolt tartós panaszok esetén fontos az orvosi kivizsgálás. Vérvétellel a CRP értéket meg lehet határozni. A referencia tartomány laboratóriumonként eltérhet, de általánosságban 10mg/l érték alatt beszélünk normál, felette pedig emelkedett CRP értékről.

A laboreredményeket azonban minden esetben a tünetekkel és a többi vizsgálati lelettel együtt kell értékelni! Önmagában a CRP értéke nem mérvadó az egészségi állapotunkra nézve, már csak azért sem, mert több tényező – például ösztrogén tartalmú gyógyszerek szedése, terhesség - is növelheti a mennyiségét a szervezetben.

Forrás: Immunközpont

Megosztás: