Magas vérnyomás - gyógyszer vagy életmód segít?

Magas vérnyomás - gyógyszer vagy életmód segít?

Ha megszületik a magasvérnyomás betegség diagnózisa, felmerülhet a kérdés, hogy az ezek után elrendelt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek teljes mértékben megoldják-e a problémát? Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája szerint a szükség esetén elrendelt gyógyszeres kezelés mellett az életmód reformja is legalább ennyire jelentős. Tehát nem vagy-vagy, hanem is.

A vérnyomásra egy életen át figyelni kell

Akinél felállítják a magasvérnyomás betegség diagnózisát, számolnia kell azzal, hogy ezután egy életen át figyelni kell a vérnyomására. Ez azonban nem feltétlenül egy kényelmetlen kötelességet jelent, sokkal inkább érdemes rá lehetőségként tekinteni. Az így nyert tudatossággal ugyanis akár az egészségi állapot egésze is javulhat, nem csupán a vérnyomás rendeződhet. Különösen igaz ez az életmódban bevezetendő változtatások eredményeire!
Ugyanakkor természetesen bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés is szükséges. 160/100 Hgmm fölötti vérnyomásnál, szövődmények és társbetegségek esetén is nagy szerepe van ugyan az életmódkezelésnek, de a gyógyszeres kezelés mellett.

Így segítenek a gyógyszerek

A magas vérnyomás kezelésében az életmód és a gyógyszer is fontos.A magasvérnyomás betegségre rendelt gyógyszerek különböző módon hatnak a szervezetre, más a hatásmechanizmusuk és más-más a velük való kezelés célja. A vérnyomáscsökkentésben használt gyógyszereknek négy fő, és számos további típusa van. A négy legfontosabb kategória a vízhajtók, az úgynevezett béta-blokkolók, a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer aktivitását gátló szerek és a kalcium-csatorna blokkolók.
- A gyógyszerelés kapcsán azt érdemes hangsúlyozni, hogy makacs, nehezen kezelhető magasvérnyomás betegség esetén többféle gyógyszer kombinációjára is szükség lehet – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. - Minden esetben elengedhetetlen, hogy a páciens valóban az elrendelés szerint szedje a gyógyszereit és jelenjen meg a kontrollvizsgálatokon, ugyanis a gyógyszerek adagolása, a típus és a megfelelő kombinációk kiválasztása rugalmas folyamat, ami mindig az adott állapothoz igazodik. Ezen kívül érdemes tájékozódni a gyógyszerszedés szabályairól is, például fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A kivizsgálások során pedig arra biztatom a pácienseket, hogy merjenek kérdezni, tájékozódni és figyeljék a szervezetük reakcióit, ami számunkra is fontos visszajelzés.

Így hat az életmód a magas vérnyomásra

Magasvérnyomás betegeknek érdemes látniuk, hogy már az egyes életmódbeli változtatások is hatnak a szisztolés (vagyis az első) vérnyomásértékekre. Mi mennyivel csökkenti tehát az értékeket?

  • Rendszeres testmozgás: 4-9 Hgmm
  • DASH diéta: 8.14 Hgmm
  • Korlátozott sóbevitel: 2-8 Hgmm
  • Dohányzás elhagyása: 3-4 Hgmm
  • Limitált alkoholfogyasztás: 2-4 Hgmm
  • Testsúlycsökkentés: 5-20 Hgmm
  • Stresszkezelés: 5 Hgmm

Az életmód program további elemei – például izomerősítő mozgás, limitált szénhidrátbevitel, megnövelt rost- és növényi szterin bevitel, csökkentett telített zsírsavfogyasztás – szintén kedvező hatásúak, de inkább a vércukor- és a koleszterinszintre.  Ráadásul ezek a hatások egymással is összefüggenek, hiszen például az egészséges szív diétájának is nevezett DASH étrend önmagában is segíti a fogyást, ami lejjebb viszi a vérnyomásértékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen testmozgás nélkül. Ha tehát ennek érdekében rendszeresen aerob (vagyis kardio) mozgást végzünk, az olyan működéseket erősít meg, melyek többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ráadásul mindezt olyan élettani folyamatok optimalizálásával, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak. 
A magas vérnyomás kezelésében tehát fontos összehangolni az életmódkezelést és szükség esetén a gyógyszerelést, hogy kivédhetők legyenek az esetleges súlyos szövődmények és jobb életminőség váljon elérhetővé 

Forrás: KardioKözpont  (www.kardiokozpont.hu)

 

Megosztás: