Ezek a szívritmuszavar rizikófaktorai – Ön érintett?

Ezek a szívritmuszavar rizikófaktorai – Ön érintett?

Ha úgy érezzük, a szívünk nem szabályosan ver, rendszeresen egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, szapora, rendetlen szívműködést tapasztalunk, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. Különösen komolyan kell venni a jeleket mindazoknak, akik bizonyos rizikófaktorokkal élnek. Ezekről és a megelőzendő következményekről beszélt dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Rizikófaktorok, amelyek fokozzák a szívritmuszavar kialakulásának esélyét:

  • Szívritmuszavar gyanúja esetén fontos a kardiológiai kivizsgálás.Koszorúér-betegség, más szívproblémák és korábbi szívműtét:

Többek közt a beszűkült szívartériák, a szívinfarktus, az abnormális szívkamrák, a korábbi műtétek, a szívelégtelenség, a szívizomgyulladás és a veleszületett szívbetegségek is mind rizikófaktorai a szívritmuszavaroknak.

  • Magas vérnyomás:

A magas vérnyomás növeli a koszorúér-betegség kockázatát, valamint hozzájárul a bal kamra falának merevségéhez és megvastagodásához – ez pedig megváltoztathatja a szíven áthaladó elektromos impulzusokat.

  • Pajzsmirigy problémák:

A pajzsmirigy alul- és felülműködés is kockázati tényező lehet a szívritmuszavarok szempontjából.

  • Bizonyos gyógyszerek:

Bizonyos vénynélküli megfázásra, köhögésre alkalmazó gyógyszerek, és egyes vényköteles gyógyszerek rizikófaktornak számítanak.

  • Cukorbetegség

Az elhanyagolt vagy nem kezelt cukorbetegség jelentősen növeli a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség kialakulásának esélyét is.

  • Alvási apnoé

Az a rendellenesség, amely során valaki levegőért kapkodva ébred, nem csak önmagában kellemetlen, de hozzájárul a bradycardia, a pitvarfibrillácó és más ritmuszavarok megjelenéséhez.

  • Felborult elektrolit egyensúly

Bizonyos elektrolitok, mint például a kalcium, magnézium, a kálium és a nátrium hatással vannak a szívben létrejövő elektromos impulzusokra. Ezért ha túl magas vagy túl alacsony a szintjük, az megbolygathatja a szívritmust is.

  • Alkohol, nikotin és koffein

A túlzott alkoholfogyasztás szintén a szív elektromos működését befolyásolhatja, míg a koffein, a nikotin és más stimulánsok felpörgethetik a szívritmust. Az illegális drogok természetesen még ennél is veszélyesebbek, akár halált is okozhat az általuk kiváltott kamrafibrilláció. 

A diagnózis felállításához komplett kivizsgálás szükséges

- A szívritmuszavar nem csak egy apró kellemetlenség, hiszen bizonyos fajtái önmagukban is veszélyesek, de még az enyhébb ritmuszavarok is növelik például a stroke és a szívelégtelenség kockázatát – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.- Ezért fontos a gyanús panaszokkal orvoshoz fordulni, ahol eldönthetjük, milyen vizsgálatokra lehet szükség a diagnózishoz. A nyugalmi EKG mellett szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás vagy 7 napos Holter EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és esetleg más speciális vizsgálatokra. Amint sikerült beazonosítanunk a szívritmuszavar okát, megkezdődhet a célzott kezelés. Ez a kiindulástól függősen történhet például gyógyszerekkel, pajzsmirigy-kezeléssel, vaspótlással, a szervezet elektrolit-háztartásának szabályozásával, beültetett defibrillátorral, pacemakerrel, kardioverzió nevű eljárással, vagy katéteres ablációval. A cél a leghatékonyabb, biztonságos kezelés elrendelése és a személyre szabott életmód kialakítása. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Megosztás: