Allergiára gyanakszik? Először az orvos, aztán a teszt!

Allergiára gyanakszik? Először az orvos, aztán a teszt!

Elhúzódó tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés? Ha a felsorolt tünetek egyéb náthára utaló panaszok nélkül jelentkeznek, érdemes szénanátha irányába vizsgálódni. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan történik a légúti allergia diagnózisa.

Biztos, hogy pollenallergia?

A légúti allergiás, vagy másnéven szénanáthás tüneteket kiválthatják pollenek, háziállatok, lakáson belüli allergének, de szemviszketést, könnyezést okozhat például valamilyen kozmetikum is, amit akár naponta használunk, a torokviszketés pedig lehet keresztallergia tünete is. Az allergológus ezért első körben alaposan kikérdez a panaszainkról, ezáltal leszűkíti az allergia teszttel vizsgálandó allergének körét. A fül-orr-gégészeti vizsgálaton látottak alapján fény derülhet akár arra is, hogy valójában orrpolip miatt dugul el az orrunk, vagy épp az állandó orrfolyás hátterében egy idült orrmelléküreg-gyulladás áll. A kiváltó okok skálája tehát széles, ezért az első lépés minden esetben az allergológus felkeresése.

Az allergén beazonosítása

Ezt követően kerül sor az allergiavizsgálat elvégzésére. Az allergiavizsgálat történhet vérből vagy alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel. Allergiaszezonban csak vérből végzett allergiavizsgálatra van lehetőség, de erre kerül sor akkor is, ha a páciens várandós, kiterjedt bőrbetegsége miatt a bőrpróba nem kivitelezhető, vagy például az alkart borító tetoválások miatt a bőrreakciók pontos leolvasása nem lehetséges – magyarázza dr. Moric Krisztina. Az allergia vérvizsgálat előnye, hogy kis mennyiségű vérből, a vizsgálat típusától függően több – egy vérvételből akár 300 - allergént és annak komponenseit is vizsgálni lehet.

A laboreredmény önmagában nem diagnózis

Az allergiavizsgálat menetének utolsó lépése az eredmények kiértékelése, mely történhet a következő személyes vizit alkalmával, de távkonzultáció során is, ha valamilyen okból nem tudunk megjelenni a rendelőben. Dr. Moric Krisztina kiemelte, hogy a teszt eredménye önmagában nem mérvadó, azt minden esetben a beteg tüneteivel összhangban kell értékelni. A diagnózis során az orvos egyaránt figyelembe veszi a fül-orr-gégészeti és a laborvizsgálat eredményét, illetve az beteg által elmondottakat. Ez alapján összeállítja az egyénre szabott kezelési tervet.

A kezelés lehet tüneti, ehhez a panaszok alapján megfelelő hatóanyagú készítményeket írja fel a kezelőorvos a beteg részére. Rendszerint antihisztamin tablettát kell szedni, mellette szteroid orrspray és szemcsepp segít a panaszokat enyhíteni. A tüneti kezelés mellett létezik más lehetőség is, az allergén immunterápia. Ez tartós megoldást nyújt az allergiás tünetek ellen, ám ha valaki szeretné elkezdeni, időben fel kell keresnie allergológusát. A kezelést két hónappal az allergén növény pollenszórása előtt kell kezdeni, tehát ebben az évben májusig a parlagfű allergiások számára még van rá lehetőség.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Megosztás: