Kullancsszezon? Már most érdemes felkészülni rá!

Kullancsszezon? Már most érdemes felkészülni rá!

A kullancsok számos betegség kórokozóit terjeszthetik. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a kullancs-encephalitis, ami nagyon súlyos agyvelő-, gerincvelő- és agyhártyagyulladást és okozhat. Prof. Dr. Mészner Zsófia, a Gyermekgyógyászati Központ csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadója elmondta, hogy a betegség gyógyítására nincs célzott terápia, de a fertőzés védőoltással megelőzhető.

A kullancs-encephalitisről

-A közönséges kullancs hazánkban is gyakori vérszívó ízeltlábú, mely vérszívása során számos betegség kórokozóját juttathatja a gazdaszervezetbe. Főként az erdőkben, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken, valamint az itt élő állatokban található meg, de városi környezetben is gyakorta találkozhatunk velük. Elsősorban parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken fordul elő, és jellemzően a háziállatok, a földön fészkelő madarak és a vadon élő kisemlősök közvetítésével jut közvetlen környezetünkbe – ismerteti Prof. Dr. Mészner Zsófia. A kullancs-encephalitis kórokozója a kullancs-encephalitis vírus (TBEV), mely a Flavivírus nemzetségbe tartozik. A fertőzést kullancscsípéssel, valamint elsősorban fertőzött kecske nyers (forralatlan) tejének fogyasztásakor kaphatjuk meg.  Az Európai Betegségmegelőzési és Járványellenőrzési Központ (ECDC) szerint a vírusos agyvelőgyulladást terjesztő kullancsok a melegebb hónapokban (májustól-novemberig) a legaktívabbak, az esetek körülbelül 95 százalékát ekkor diagnosztizálják, a csúcspont pedig június és augusztus között figyelhető meg. A kullancs-encephalitis számos országban jelent jelentős egészségügyi kockázatot a gyermekek számára. Az európia adatok szerint 100 000 gyermekre 0,5-4 fertőzés esik.

A betegség súlyos szövődményekkel járhat

-A fertőzés lappangási ideje általában 7-14 nap, majd az első fázisban az influenzához vagy a meghűléshez hasonló általános tünetek, fejfájás, rossz közérzet, láz, izomfájdalom, étvágytalanság, hányinger jelentkezik. Néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, a betegek egy részénél azonban a csípés utáni 3-4. héten a központi idegrendszer gyulladásával járó második szakasz veszi kezdetét, mely kiugróan magas lázzal, erős fejfájással, hányással, szédüléssel jár, ami eszméletvesztéshez és bénuláshoz is vezethet – figyelmeztet a professzor asszony. A betegség ez esetben kórházi ellátást és intenzív kezelést (gépi lélegeztetést) is igényelhet, mely után maradandó bénulás, valamint szellemi és fizikai károsodás is visszamaradhat; az esetek 1 százalékában pedig sajnos halálos végkimenetelű is lehet. Gyermekeknél előfordulhat, hogy nincsenek objektív jelei a központi idegrendszer fertőzésének, ám a felnőttekhez hasonlóan, náluk is számolni kell a hosszú távú neurológiai károsodás kialakulásának kockázatával. Utánkövetéses vizsgálatok tanúbizonysága szerint a kullancs-encephalitisen átesett gyermekeknél figyelemzavarokat, fejfájást, fáradtságot, ingerlékenységet, viselkedési változásokat, hiperaktivitás és gyenge állóképesség figyeltek meg.  A betegségre nincs specifikus terápia, csak a tünetek enyhítésére van lehetőség, de a kullancs-encephalitis védőoltással megelőzhető, ami hazánkban 1991 óta érhető el.

A kullancs-encephalitis védőoltásról

-Az oltások beadását (az első két adagot mindenképpen) célszerű a fertőzésveszély-mentes időszakban, a kullancsok tavaszi aktivitása előttre időzíteni. Prof. Dr. Mészner Zsófiától tudható, hogy hazánkban kétféle oltóanyag van forgalomban, melyek élő vírusokat nem tartalmaznak. Oltóanyagtól függően külön vakcina áll rendelkezésre az 1-12, illetve 1-15 éves korú gyerekeknek, míg a másik oltóanyag a serdülők és felnőttek számára adható. A vakcinát általában a felkar izomzatába adják be, 18 hónaposnál fiatalabb gyermeknél combizomba is adható. Az alapimmunizálás mindkét oltóanyag esetében 3 oltásból áll, védettség a második oltást követően alakul ki. A vakcina biztonságos és jól tolerálható a gyermekek számára is, és kevés mellékhatással jár – hangsúlyozza a szakember, és hozzáteszi: oltási reakcióként főként helyi bőrpír, rövid ideig tartó láz és fejfájás fordulhat elő. Egyik készítmény sem nyújt azonban életre szóló védettséget, ezért rendszeresen alkalmazott emlékeztető oltások szükségesek –oltóanyagtól függően – három-, illetve ötévenként. Fontos megjegyezni, hogy ezek az oltások nem védenek a kullancsok terjesztette más betegségek, például a Lyme-kór ellen. 

-A kullancs-encephalitis védőoltás védelmet nyújt a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellen, és megóvhatja a gyermekeket a súlyos szövődményektől. Ez az oltás elsősorban azok számára ajánlott, akik olyan területen élnek vagy oda utaznak, ahol a kullancs-encephalitis gyakori vagy endémiás. A gyerekek oltásának ütemtervét és az oltás beadásának idejét a gyermek orvosa határozza meg – mondja Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Forrás: Gyermekgyógyászati Központ (www.gyermekgyogyaszatikozpont.hu)

 

Megosztás: