Koronavírus megelőzés: az alkohol csak külsőleg hat!

Koronavírus megelőzés: az alkohol csak külsőleg hat!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összegyűjtötte a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Eszerint sem igaz, hogy a koronavírus ellen véd, sőt a túlzásba vitt alkohol fogyasztás egyértelműen káros. Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, miért tesszük rosszul, ha a fertőzést a néphagyomány szerint bevált módon, pálinka fogyasztásával próbáljuk megelőzni.

Alkohol – csak fertőtlenítéshez!

A koronavírus hosszabb időn át képes fertőzni úgy is, ha a beteg után megfogjuk a kilincset, a buszon a kapaszkodót vagy kézbe vesszük a mobiltelefonját. Ennek elkerülésére fontos, hogy ne érintsük meg az arcunkat és ha nincs lehetőségünk szappannal alaposan kezet mosni, útközben használjunk alkohol tartalmú fertőtlenítőt, illetve fertőtlenítsük otthonunkban is a gyakran használt közös tárgyakat. Az alkohol ugyanis képes a koronavírus örökítőanyagát körbevevő lipidburok, vagyis zsírréteg feloldására, ami a vírus széteséséhez vezet. A vírus így inaktívvá válik, nem tud tovább fertőzni.

Belsőleg nem véd

Sokan úgy gondolják, hogy az alkohol fertőtlenítő hatását belsőleg is érdemes kihasználni, úgy vélik, hogy a tömény alkoholok fogyasztása hatékony népi gyógymód lehet a vírusfertőzés ellen. A WHO álláspontja pedig egyértelmű, az alkohol fogyasztás nem véd a koronavírus fertőzés ellen, a rendszeres és túlzott alkohol fogyasztás pedig kifejezetten káros és további egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. A koronavírus kórokozó a légutak felületét biztosító nyálkahártyán keresztül, cseppfertőzés útján, vagy fertőzött tárgyak érintésével juthat a szervezetbe. Vagy belélegezzük, vagy a tárgyról a kezünkre került kórokozót dörzsöljük a szemünkbe, megvakarjuk az orrunkat vagy a szánkat. A vírus ahogy megtapad a nyálkahártyán, a sejtek működését áthangolva, újabb vírusok előállítását kezdi meg. Itt tehát közel sem az a folyamat játszódik le, ami akkor történik, ha a kezünket vagy a mobilunkat alkoholos fertőtlenítővel áttöröljük. Hiába iszunk tehát naponta akár több alkalommal is tömény alkoholt, az nem fogja tudni leoldani a nyálkahártyára tapadt vírusról a zsírréteget és „lemosni” sem tudjuk a nyálkahártyáról.

Így növeli a rizikót

Az alkohol fogyasztás tehát nem fertőtlenít és nem véd meg a vírustól, de akkor mit tesz, ha a szervezetbe kerül? A rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás hosszútávon több szerv megbetegedését okozhatja. Szív-érrendszeri kórképek, mint szívritmuszavarok, magasvérnyomás, alkoholos szívizombetegség és stroke kialakulásának kockázatát növeli. Negatívan hat az anyagcserére, fokozza a cukorbetegség és az elhízás rizikóját. Köztudott az alkohol májkárosító hatása, súlyossági foktól függően zsírmáj, májgyulladás, májcirrhosis alakulhat ki. Az alkoholbetegek körében gyakoribb bizonyos daganatos betegségek előfordulása.

Talán kevésbé ismert, hogy a krónikus alkoholfogyasztás rontja az immunrendszer működését, és ahogyan arra egy korábbi, az Alcohol Research folyóiratban közölt kutatás rávilágít, növeli a fogékonyságot a tüdőgyulladás kialakulására is. A mértéktelen alkohol fogyasztás tehát egyfelől megnöveli azon krónikus betegségek kialakulásának esélyét, amik fokozott rizikót jelentenek a koronavírus fertőzés szempontjából. Másrészt pedig önmagában is veszélyt jelent azáltal, hogy növeli a tüdőgyulladás kockázatát.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Megosztás: