terhesség véralvadási zavarral cimke

A várandósság időszakában a kismama szervezete biztosítja a feltételeket a magzat egészséges fejlődéséhez, és felkészül a szülésre is. Ennek azonban vannak olyan kockázatos velejárói, mint a trombózishajlam növekedése. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni ezzel kapcsolatban.

A fokozott trombózishajlammal élő kismamákban sok kérdés felvetődik a jelenlegi helyzetben. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ főorvosa összefoglalta az elmúlt hetekben hozzá forduló trombofíliás páciensek leggyakoribb nehézségeit és aggodalmait.

A várandósságot nem hiába hívják más állapotnak, hiszen ekkor több változás is történik a női testben. Bár mindegyiknek megvan a maga szerepe, hiszen a szülést és a magzat egészséges fejlődését hivatottak támogatni, ám mindennek megvan a maga kockázata is. Előfordulhat, hogy hiba csúszik a gépezetbe. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője egy ritka, ám annál veszélyesebb állapotról, a DIC- ről, annak kezeléséről és megelőzéséről beszélt, valamint arról, lehet-e a problémán átesett anyának újra gyermeke.

Még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok! A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról kérdeztük dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

A véralvadásgátlók alkalmazása életet is menthet, hiszen segítségükkel jelentősen csökkenthetőek az olyan állapotok kialakulása, mint pl. a trombózis vagy a tüdőembólia, ezért gyakran a betegnek élete végéig szükséges szednie őket. Igen ám, de mi van akkor, ha az illető teherbe esik? Ártanak a babának ezek a szerek? Át kell térni esetleg másra? A kérdéseket dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont munkatársa válaszolta meg.

Vannak nők, akiknél vagy nem jön létre terhesség, vagy bár sikerül a fogantatás, ám az rendszerint vetélésekkel végződik. Ekkor a pár vagy feladja a próbálkozást, mert nem szeretne elszenvedni még egy csalódást, vagy reprodukciós központba megy. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont munkatársa szerint sajnos a meddőségi kivizsgálásoknál máig indokolatlanul kevés figyelmet fordítanak a véralvadási zavarok kizárására, pedig igen gyakori, amikor ez áll a sikertelenség hátterében.

Az antifoszfolipid, vagy másnéven Hughes-szindróma elsősorban a 40 év alatti nőknél fordul elő. A betegségre gyakran az ismétlődő, koraterhességi, de a terhesség bármely időszakában bekövetkező magzati elhalások, vetélések hívják fel a figyelmet. Tüneteiről és kezeléséről dr. Turi Zsuzsanna, a problémás terhességek gondozására specializálódott szülész-nőgyógyász nyilatkozott.