Mi lehet a következő lépés az emlő ultrahang után?

Mi lehet a következő lépés az emlő ultrahang után?

Az emlő ultrahang vizsgálat egy biztonságos, fájdalmatlan, sugárterheléssel nem járó képalkotó módszer, ami bizonyos pontig önmagában is elégséges lehet az emlő vizsgálatára. De mi történik akkor, ha a radiológus gyanús képletet talál, mi lehet a következő lépés, ha az ultrahang eredménye további vizsgálatokat tesz szükségessé? Dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa válaszolt a kérdésekre.

Mire jó az emlő ultrahang?

Az emlő ultrahang minden évben ajánlott vizsgálat.Az emlő ultrahang vizsgálat egy gyors, alapos képalkotó módszer az emlők és a hónaljak területének vizsgálatára, amely annyira biztonságos, hogy még terhes nőknél is alkalmazható. Az ultrahang vizsgálófej különböző irányokban és testhelyzetekben történő mozgatása egyáltalán nem jár fájdalommal, így minden szempontot figyelembe véve elmondható, hogy a vizsgálat korlátozás nélkül ismételhető.
- Éppen ezért a havi rendszeres önvizsgálat mellett az emlő ultrahang vizsgálat az az eszköz, amelyet 35 éves kor alatt évente érdemes elvégeztetni, még akkor is, ha a tapintás során nem érezhető elváltozás. Az ultrahang ugyanis képes a tapintással még nem érzékelhető képletek felfedezésére, sőt, azok szerkezetére is lehet következtetni belőle. Segítségével meg lehet különböztetni egymástól a különböző képleteket (például cisztákat, fibroadenómákat, zsírcsomókat), el lehet különíteni a jóindulatú elváltozásokat a rosszindulatúaktól.  Ha rosszindulatú elváltozást találunk vagy annak gyanúja merül fel, további vizsgálatok szükségesek – ismerteti Gergely doktornő.

Mi lehet a következő lépés?

  • Mammográfia

A mammográfia tulajdonképpen egy röntgen vizsgálat, és mint ilyen, a sugárterhelés miatt nem ismételhető korlátlan számban. Ugyanakkor nagyszerű eszköz arra, hogy a tumor, tumorok és esetleg más rendellenességek is diagnosztizálhatóak legyenek.  Amennyiben daganat fedezhető fel a képen, a radiológus azt is meg tudja mondani a méretek és kontúrok alapján, hogy jó- vagy rosszindulatú-e az adott képlet. Emellett a szakember olyan mikromeszesedéseket is felismerhet, amely a rosszindulatú elváltozás jele.

  • MR

A mammográfián kívül szóba jöhet még az emlő MR vizsgálata is a pontos diagnózis felállítása érdekében. Az MR lehet natív típusú (azaz kontrasztanyagot nem igénylő) és kontrasztanyag beadása mellett történő képalkotó diagnosztikai eljárás, amely a mágneses tér használatával készít részletes felvételeket – ebben az esetben az emlőről és a környező területről. Az MR alkalmas az esetleges nyirokcsomó áttétek felkutatására, valamint használják az emlőimplantátumok esetleges sérüléseinek kizárására vagy bizonyítására is.

  • Aspirációs citológia, biopszia

Ha az eddigi vizsgálatok eredménye miatt további vizsgálatokra van szükség, következő lépés az aspirációs citológia, vagyis a sejtmintavétel. Ezzel az eljárással a vizsgált csomóból sejtek nyerhetők, amiről a citopatológus mikroszkópban megvizsgálva meg tudja mondani, hogy jó-vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó. Ha az elváltozás nem tapintható, csupán az ultrahang látja, akkor a sejtmintavétel ultrahang vezérlésével történik.
A biopszia folyamán apró szövetdarab nyerhető, amiből a szövettanász nem csak azt tudja megmondani, hogy az elváltozás rosszindulatú-e, hanem több más vizsgálatot is elvégez, ezzel segítséget ad a sebésznek és az onkológusnak, hogy hogyan haladjon tovább a gyógyítás.

Mikor ajánlott emlő ultrahang vizsgálaton részt venni?

- Hangsúlyozni kell, hogy 35-40 éves kor felett az emlő ultrahangot csak mammográfiát kiegészítő vizsgálatként használjuk, mert a mammográfián olyan kisméretű és olyan jellegű elváltozást keresnek, ami ultrahanggal nem látható. A mammográfia olyan jelentős eszköze a minél korábbi felismerésnek, hogy a 45-65 év közötti nők számára az ÁNTSZ meghívásos szűrővizsgálatot is tart. Ugyanakkor az emlő ultrahang egy fontos és gyors diagnosztikai eszköz számos esetben, különösen, ha az önvizsgálat során felfedez valamit a páciens – hangsúlyozza dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa.

Az alábbi esetekben mindenképpen érdemes ultrahangos vizsgálaton részt venni:

  • ha az önvizsgálat során valamiféle szokatlan vagy megváltozott duzzanatot vagy csomót tapintunk,
  • ha fájdalom vagy érzékenység jelentkezik az emlő területén,
  • ha megváltozik az emlő és/vagy az emlőbimbó bőre, textúrája, megjelenése (például narancshéj-szerű behúzódások mutatkoznak),
  • ha nem szoptatással összefüggő váladékozás jelentkezik a mellbimbóból,
  • ha a vér szerinti családban előfordult már emlőrák,
  • ha emlő implantátum van.

Röntgen mammográfiát két évente csináltassunk, emlő ultrahang vizsgálat minden évben legyen panaszmentesség esetén is!

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Megosztás: