Mikor segít a savós középfülgyulladáson az orrmandula műtét?

Mikor segít a savós középfülgyulladáson az orrmandula műtét?

Ha a gyermek visszatérő, vagy idült savós középfül-gyulladástól szenved, akkor a háttérben felmerül az orrmandula megnagyobbodás lehetősége is. Erről a problémáról és a műtéttel kapcsolatos tudnivalókról kérdeztük dr. Csóka János fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.

Ha a gyermek visszatérő, vagy idült savós középfül-gyulladástól szenved, akkor a háttérben felmerül az orrmandula megnagyobbodás lehetősége is. Erről a problémáról és a műtéttel kapcsolatos tudnivalókról kérdeztük dr. Csóka János fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ főorvosát.

A fülkürt szerepe a savós középfülgyulladás kialakulásában

Alig akad gyermek, akinél ne fordult volna elő középfülgyulladás. Annak, hogy ez a betegség gyermekkorban viszonylag gyakori, főként anatómiai okai vannak. Gyermekeknél a fülkürt – a középfület az orrgarattal összekötő ’’csövecske”, ami a középfül szellőzését biztosítja - még jóval rövidebb, gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban. Amennyiben a fülkürt működészavara tartósan fennáll, a dobüregben egy idő után nyomáscsökkenés következik be, majd a középfül nyálkahártyájának ereiből savó lép ki. A dobüregben tartósan meglévő folyadék pedig vezetéses halláscsökkenést okoz.

Milyen tünetek utalnak a dobüregi folyadék jelenlétére?

Ha a gyermek visszatérő középfülgyulladástól szenved, akkor mindenképp érdemes alapos fül-orr-gégészeti kivizsgáláson átesnie, ne elégedjünk meg azzal, hogy a sokszor tüneti kezelésként alkalmazott gyógyszerekkel ideig-óráig sikerül javítani az állapotán. Az érintett fülben jelentkező feszülés, tompaság érzés mellett az idült savós középfülgyulladás vezető tünete a hallás csökkenése, ez különböző mértékű lehet a dobüregi savó mennyiségétől függően. Amennyiben a folyadék még nem tölti ki teljesen a dobüreget, a fej elmozdítására annak helyzete a dobüregben megváltozik, és így a fej helyzetétől függően a beteg hallása is megváltozhat.

Ha a betegség oka a megnagyobbodott orrmandula

A dobüregben felhalmozódott savó további problémák forrása lehet, felülfertőződhet – gennyes középfülgyulladás alakul ki -, kezeletlen esetben végleges halláscsökkenés is bekövetkezhet. Dr. Csóka János elmondta, hogy a fül-orr-gégészeti vizsgálat során a kiváltó okot pontosan fel tudják térképezni, majd kezelni. Egy lehetséges kiváltó ok, mely gyerekeknél gyakori, hogy a megnagyobbodott orrmandula zárja el a fülkürtöt, emiatt nem tud megfelelően szellőzni a dobüreg. Ilyen esetben műtéti úton, az orrmandula eltávolításával lehet megszüntetni a betegséget.

Hol található az orrmandula?

Az orrmandula nem azonos azzal, amit a gyermek szájába nézve a torok két oldalán láthatunk, ezek a szájpad-, vagy torokmandulák. Az orrmandula az orrgarati részen helyezkedik el, ezért garatmandulaként is szokták említeni. Nagysága körülbelül egy ujjbegy nagyságával egyenlő, csak a jelentősen megnagyobbodott orrmandula látható, ami belóghat a szájgaratba, egyébként a lágy szájpad elfedi.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétet altatásban végezzük, az orrmandula eltávolítása szájon keresztül történik. A garat hátsó faláról távolítjuk el az orrmandulát, ügyelve arra, hogy minél kevesebb nyirokszövetet hagyjuk hátra – mondja dr. Csóka János. Maga a műtét rövid idő alatt lezajlik. Ébredés után előfordulhat mérsékelt torokfájdalom, garati idegentest érzet, ám ezek a tünetek rendszerint néhány órán belül csillapodnak. A gyermek már a műtét után 3-4 órával folyadékot, pépes ételeket fogyaszthat. Műtét után tilos az orrfújás, víz nem kerülhet a gyermek orrába (pl. fürdetésnél, kerülni kell az úszást 3 hétig stb.), fizikai kímélet javasolt 3 hétig. Vannak-e szövődményei a műtétnek? „Mint minden orvosi beavatkozásnak, így az orrmandula műtétnek is lehetnek veszélyei. Irodalmi adatok alapján kb. 3%-ban fordul elő utóvérzés – leggyakrabban a műtétet követő néhány órán belül -, annak érdekében, hogy ezt azonnal kezelni tudjuk, a műtét után egy éjszakára a gyermeket a kórházban megfigyelésen tartjuk.”

Forrás: www.fulorrgegekozpont.hu

Megosztás: