Babát szeretne? Ezek a gyógynövények segíthetnek

Babát szeretne? Ezek a gyógynövények segíthetnek

Amikor valaki elhatározza, hogy családalapításra adja a fejét, azt szeretné, hogy a legtökéletesebb legyen az egészsége, a hormonális rendszere, hogy a legoptimálisabb közegben foganjon meg a baba. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa azokat a gyógynövényeket ismerteti, melyek hozzájárulnak a jobb hormonszinthez.

Érdemes még a családalapítás előtt ellenőriztetni a hormonokat

Még mielőtt valaki belekezd a családalapításba, érdemes ellenőriztetnie pár hormonjának szintjét, hogy még idejében fény derüljön az esetleges problémákra, hogy azokat orvosolni lehessen. Ez amellett, hogy a saját egészségét is szolgálja, a teherbeesést is elősegíti, valamint így csökkentheti egy esetleges vetélés esélyét is. Sajnos manapság egyre többen küzdenek valamilyen hormonzavarral (ezek gyakran panaszmentesek, vagy csak általános tüneteket okoznak), melyek meddőséget és vetélést is okozhatnak.

Az alábbi vizsgálatokat célszerű elvégeztetni

 

Pajzsmirigy funkciók: TSH, T3, T4, ATPO. reverzT3

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség: 3 pontos OGTT vércukor és inzulin szintekkel

AMH: a fogamzóképességről ad információt, jelzi az előre termelődő petesejtek mennyiségét. Az életkor előrehaladtával szintje egyre csökken.

LH/FSH: a tüszőérés/repedésben van szerepük. Normál esetben szintjük megegyezik, ám, ha a mérleg billen, úgy az IR-t is jelezhet.

Prolaktin: a tejelválasztásért és a terhesség megtartásáért felel, ám ezek fennállása nélkül magas szintje kóros, melyet kezelni kell, mivel akadályozza a teherbeesést, a peteérést. Gyakori, amikor más hormonzavarokhoz társul, de előfordulhat, hogy a túl sok stressz okozza.

Ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron: ezek a fő nemi hormonok, melyek szintje komoly befolyást gyakorolnak a teherbeesésre és a terhességre. A leggyakoribb probléma a progeszteron túl alacsony mennyisége, valamint amikor a tesztoszteron szintje megnő.

Legtöbbször a probléma könnyen kezelhető

Szerencsére a legtöbb endokin probléma gyógyszeres kezeléssel, életmódváltással és kiegészítő, alternatív terápiákkal könnyen orvosolható. Viszont vannak olyan gyógynövények, melyek fogyasztása kóros állapot nélkül is hasznos szolgálatot tehetnek a teherbeesés érdekében.

Ezek a gyógynövények ajánlottak babaprojekt esetén

Barátcserje: igazi aduász, hiszen remekül felturbózza a progeszteron szintjét, ám a prolaktinét csökkenti. Segít a menstruációs ciklus szabályozásában, hozzájárul a megfelelő peteéréshez. Teaként is fogyasztható, ám a legtöbben kapszula formájában szedik, de krémben is kiválóan hat.

Cickafark: A ciklus első felében fogyasztandó, ugyanis segíti a peteérést, mivel az ösztrogénhez hasonló anyagoka tartalmaz. . Ezen kívül hozzájárul a sárgatest képződéshez is.

Palástfű: a ciklus második felében javasolják a fogyasztását, mivel segíti a méh nyálkahártyájának felépülését, valamint a beágyazódási problémák esetén is hasznos szolgálatot tesz. Sokan a cickafark abbahagyása után térnek át rá, így egy cikluson belül 2 gyógynövény is használnak (első felében cickafark, második felében palástfű).

Málnalevél: a málnalevél tea szintén növeli a teherbeesés esélyét, méghozzá azáltal, hogy segíti a peteérést, ráadásul előrébb is hozza hosszabb ciklus esetén. Sokan – finomabb íze miatt- a cickafark tea helyett fogyasztják.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endorinkozpont.hu

Megosztás: