Vizsgáltassa ki a tüdejét, ha hamar elfárad a hangja!

Vizsgáltassa ki a tüdejét, ha hamar elfárad a hangja!

A hang elfáradása gyakori azok körében, akik foglalkozásukból adódóan – főként színészek, énekesek, call centerben dolgozók és tanárok - sokat beszélnek napközben. Egy új kutatás szerint a panaszok megjelenésében nem csak a hangszalagok túlzott igénybevétele, hanem a tüdő nem megfelelő működése is közrejátszhat.

A hang elfáradása gyakori azok körében, akik foglalkozásukból adódóan – főként színészek, énekesek, call centerben dolgozók és tanárok - sokat beszélnek napközben. Egy új kutatás szerint a panaszok megjelenésében nem csak a hangszalagok túlzott igénybevétele, hanem a tüdő nem megfelelő működése is közrejátszhat.

Foglalkozási ártalom

Akik napi szinten sokat használják a hangjukat, azok körében gyakori probléma a hang kifáradása – mondja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Ezt a nap folyamán egyre erősödő rekedtség, a nyaki izmok fájdalma és a hang fokozatos csökkenése is jelezheti.

Tanároknál és nőknél gyakoribb

Az Amerikai Akusztikai Társaság éves ülésén elhangzottak alapján a hang kifáradása tanároknál kétszer gyakrabban fordul elő, mint más foglalkozási körökben. A nemek között is megfigyelhetőek különbségek, gyakrabban jelentkezik a női tanárok körében. Korábbi kutatások szerint ennek oka a két nem különböző gége- és endokrin rendszerének felépítése és eltérő tüdő használata, ám az új vizsgálat szerint a csökkent tüdőfunkció is okozza, hogy elsősorban nőknél alakul ki ez a probléma.

Kérdőíves és légzésfunkciós vizsgálat

A kutatók 122 tanár részvételével végezték el vizsgálatukat. A 96 nő és 26 férfi résztvevőnél a Vocal Fatigue Index (VFI) kérdőívre adott válaszok alapján felmérték, hogy jelentkeznek-e náluk a hang elfáradásának tünetei. Ezután légzésfunkciós vizsgálatot végeztek, melynek során azt mérték, hogy az adott személy tüdőkapacitása mekkora – mennyi levegőt tud belélegezni egy lélegzetvétellel – és azt milyen sebességgel fújja ki. Az így mért adatokat a kérdőívekre adott válaszokkal összesítették. Az eredmény alapján egyértelműen kirajzolódott, hogy azon női tanárok esetében, akiknél a hang elfáradása is jelentkezett, csökkent tüdőfunkciót mutatott a mérés. Férfi tanárok körében azonban nem találtak ilyen összefüggést.

A szűrés fontosságára figyelmeztetnek

A kutatók szerint a légzésfunkciós vizsgálat egy hatékony és költségkímélő eszköz lehet a hangproblémák korai szűrésére. A vizsgálatot javasolják elvégezni mindenkinél, aki foglalkozásából adódóan sokat használja a hangját. A csökkent tüdőfunkció kimutatása ugyanis segíti a későbbi hangproblémák megelőzését. Idejében felismerve van lehetőség a helyes hangképzés elsajátítására, amivel például a hang elfáradása is megelőzhető.

Akkor is elfáradhat a hangja, ha nem jól használja

„A vizsgálat eredménye valóban fontos dologra hívja fel a figyelmet, ám nem ez az egyetlen kiváltó ok, ami miatt a probléma jelentkezhet. Elhúzódó rekedtség, a hang elfáradása esetén fontos a fül-orr-gégészeti, foniátriai kivizsgálás, melynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük. Ha nincs semmilyen látható elváltozás, a panaszokat a nem megfelelő hangképzés is okozhatja” – mondja dr. Holpert Valéria. Sokan nem a hangképző szervük anatómiai adottságainak megfelelő – hanem magasabb, vagy mélyebb - hangszínen beszélnek, emiatt a hangjuk hamar elfárad, gyakori rekedtségre, torokfájásra panaszkodnak. Ez különösen azoknál jelent problémát, akik a hangjukat hivatásszerűen használják, így például tanárok, színészek esetében. A számunkra ideális, jól terhelhető hang eléréséhez először azt kell megtalálni, hogy melyik a hangképző szervüknek megfelelő hangmagasság, erre beszédtechnikai foglalkozások keretében van lehetőség.

Forrás: Fül-orr-gége Központ (www.fulorrgegekozpont.hu)

Megosztás: