Krónikus fejfájás, tejcsorgás, meddőség- a hipofízis adenoma tünetei is lehetnek

Krónikus fejfájás, tejcsorgás, meddőség- a hipofízis adenoma tünetei is lehetnek

A hipofízis jóindulatú daganata első hallásra igen veszélyesnek és ritka problémának tűnhet, ám valójában igen sokaknál alakul ki, és szerencsére az esetek legnagyobb részében teljes felépülés vár a betegre. Hogy milyen tünetek utalhatnak rá és hogy mi ilyenkor a teendő, arról dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Jóindulatú daganat az agyalapi mirigyen

Az agyalapi mirigy – azaz a hipofízis- igen fontos belső elválasztású mirigyünk, mely több hormon előállításáért felelős. Ez felel ugyanis az oxitocin, a vazopresszin, LH, FSH, MSH (melanin termelését serkenti) prolaktin, a növekedési hormon, a TSH, valamint az ACTH, vagyis a mellékvese-stimuláló hormon termelődéséért.

Az itt kialakult jóindulatú daganat az adenoma, ami bár nem rákos képlet, viszont jelentős befolyást gyakorolhat a hormonháztartásra, így a szervezet működésére, és kezeletlenül súlyos károkat okozhat. Hogy milyen betegséget, tüneteket okoz, az attól függ, hogy melyik hormon termelésére gyakorol hatást. Érdemes tudni, hogy a daganat okozhatja az adott hormon/hormonok túltermelését, illetve hiányát is.

Hipofízis ademona tünetei

  • testsúlyváltozások
  • látászavar
  • tejcsorgás terhesség/szoptatás nélkül (férfiaknál is)
  • meddőség
  • óriásnövés/akromegália (túlzott növekedés)
  • izomgyengeség
  • pigmentációs rendellenességek
  • krónikus fejfájás
  • fáradtság
  • menstruációs zavarok

Prolaktinoma- gyakoribb, mint hinnénk

A meddőség hétterében igen gyakran endokrin zavarok állnak, ám ennek kapcsán viszonylag kevés szó esik a prolaktinomáról, mely az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozta magas prolaktin szinttel jár. Ezen hormon mennyisége ugyanis csupán terhesség és szoptatás során ugrik meg, más esetekben igen kevés termelődik belőle. Prolaktinoma esetén azonban a daganat jelenléte fokozza a prolaktin termelését, ami olyan tünetekkel járhat, mint a szoptatás nélküli tejcsorgás, az emlők feszülése, hüvelyszárazság, fokozott szőrösödés, túlsúly, menstruációs zavarok, valamint meddőség. Bár sokan úgy gondolják, igen ritka problémáról van szó, ám egyáltalán nem az, ráadásul a hipofízis adenómák közül a leggyakoribb.

Mit lehet tenni?

A probléma diagnózisához vérvételen kívül képalkotó vizsgálatokra van szükség (CT, MRI) Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, az agyalapi mirigy jóindulatú daganata jó esetben csupán gyógyszeres terápiát igényel, ám előfordulhat, hogy műtéti beavatkozás, illetve mindkettő indokolt. Viszont jó hír, hogy amennyiben még idejében megkezdődik a kezelés, úgy a beteg akár teljesen felépülhet.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: