Mi minden okozhat fokozott szőrnövekedést?

Mi minden okozhat fokozott szőrnövekedést?

Nőknél és a fiatal lányoknál a fokozott szőrnövekedés igen komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőtt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek. A probléma azonban általában nem jelenik meg ok nélkül, hiszen hátterében betegség is állhat. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa szerint a következő kóros állapotok idézik elő a legtöbbször a panaszt.

Magas tesztoszteron szint

A férfiakra jellemző állapotok – mint pl. a zsíros, pattanásos bőr vagy a fokozott szőrnövekedés- jellemzően a kelleténél magasabb tesztoszteron szintre utal, hiszen ez a nemi hormon is felelős a férfias jegyekért. Ebből kiindulva, ha nők vagy lányok esetén emelkedik meg a szintje, az könnyen okozhat hasonló gondokat. Magas tesztoszteron szintet, több kóros állapot is eredményezhet, gyakran PCOS, pajzsmirigyzavarok, mellékvesekéreg enzimzavar, kromoszóma eltérés vezetnek hozzá.

PCOS

Mint már említettük, a tesztoszteron túltengés hátterében gyakran PCOS áll, ami a petefészkekben kialakult ciszták jelenlétére utal. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így tünetek fennállásakor náluk is érdemes erre gyanakodni. Ekkor a többek között a férfi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nem megy végbe megfelelően a tüszőérés, így nem alakul ki domináns tüsző sem, ami megrepedhetne. Helyette apró, folyadékkal teli ciszták keletkeznek. A fokozott szőrnövekedés mellett gyakori panasz ekkor még a menstruációs zavarok, meddőség, zsíros, pattanásos bőr, valamint az alma típusú elhízás.

Daganat

Amennyiben a tesztoszteron szintje lényegesen magasabb a normálisnál, úgy hormontermelő daganat jelenlétére is érdemes gyanakodni (ez lehet a mellékvesekéregben, petefészekben, agyalapi mirigyben). Mivel a kóros sejtburjánzás akár rosszindulatú is lehet, mindenképp alapos utánajárást igényel!

Cushing szindróma, Cushing kór

A Cushing szindróma a mellékvesekéreg túlműködésével járó állapot, melynek során a kortizol szintje megemelkedik. Meglehet, hogy a mellékvesekéregben levő sejtek túlzott működése miatt nő meg a mennyisége, de az is előfordulhat, hogy más készteti fokozott munkára a mellékvesekérget (pl. agyalapi mirigy daganata. Ha ez okozza a problémát, úgy Cushing kórról beszélünk).

Jellemző tünetei a piros, holdvilágos arc, zsírpúp, fáradtság, gerinctáji fájdalom, elhízás, csontritkulás, menstruációs zavarok, pattanások, szőrnövekedési zavar,  lila striák. Gyermekek esetében a növekedés lassulása is figyelemfelhívó jel lehet - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa.

Derítse ki, mi áll a fokozott szőrnövekedés hátterében

Hogy kiderüljön, mi is okozza a fokozott szőrnövekedést, úgy elsősorban laborvizsgálatra van szükség, ahol meghatározásra kerül a férfi és a női nemi hormonok mennyisége. Ezek mellett egyéb vérvizsgálatra is szükség van (pl. TSH, kortizol, vércukor, inzulin), továbbá indokolt lehet nőgyógyászati és képalkotó vizsgálatokon (CT, MRI) is részt venni.

A probléma terápiája a kiváltó októl/okoktól függ, ám az esetek többségben gyógyszeres kezeléssel, valamint életmódváltással orvosolható a panasz, ám daganat esetén műtéti beavatkozásra van szükség.

Forrás: endokrinkozpont.hu

 

Megosztás: