Mennyi ideig használhatjuk a szteroid orrspray-t?

Mennyi ideig használhatjuk a szteroid orrspray-t?

A szteroid szó hallatán sokan megrémülnek, és a páciensek egy része az orvosi javaslat ellenére is ódzkodik a szteroid tartalmú készítmények alkalmazásától. Pedig ahogy dr. Holpert Valériától, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberétől megtudtuk, a szteroid orrspray-k az allergiás rhinitis kezelésének első vonalbeli terápiáját jelentik, biztonságosan és hatékonyan alkalmazható készítmények.

Hogy kerül a szteroid az allergiás beteg házipatikájába?

Az allergiás náthát az orr nyálkahártyájának gyulladásos folyamata jellemzi, és tünetei (orrviszketés – és orrfolyás, orrdugulás, kötőhártya-gyulladás, tüsszögés) igencsak megnehezítik az érintettek életét. Allergiás orrdugulás esetén sokan a gyógyszertárakban vény nélkül is elérhető érösszehúzó hatású készítményektől remélnek enyhülést, amelyek azonban hosszú távon súlyos mellékhatásokkal járnak, és orrcsepp- vagy orrspray-függőséghez is vezethetnek. Ezzel szemben az allergiás rhinitisben a szakorvos által felírt lokális szteroid orrspray-k a megadott dózisban és ideig alkalmazva rendkívül biztonságosak, és a hosszú távú alkalmazás mellett sem kell jelentős mellékhatásoktól tartani. Az első szteroid tartalmú orrspray ötven éve került forgalomba, és a több száz vizsgálattal is alátámasztott szakmai ajánlások szerint ezek a gyógyszerek már 2-3 éves kortól alkalmazhatóak az allergiás nátha kezelésében – hangsúlyozza dr. Holpert Valéria.

Mit kell tudni a szteroidról?

A szteroidok szervezetünk által termelt hormonok, amelyek hatással vannak az anyagcserére, a vízháztartásra és a nemi szervek működésére. Mivel csökkentik a gyulladásos folyamatokat és lassítják az immunreakciókat, ezért számos gyulladáscsökkentő és antiallergén gyógyszer tartalmaz szteroidot. Ezek többféle néven vannak forgalomban, ám semmi közük a versenysportban teljesítmény fokozóként alkalmazott ún. anabolikus szteroidokhoz, amelyek rossz híre miatt a betegek időnként tartanak a szteroidos orrspray-k alkalmazásától.

Allergiás náthában ez az elsőként választandó szerAz allergiás nátha orrfolyással, köhögéssel, szemviszketéssel jár.

Holpert doktornő szerint ezek a nazális gyógyszerek abban különböznek a patikában kapható orrspray-ktől, hogy nem a nyálkahártyában található erek összehúzásával fejtik ki hatásukat, hanem csökkentik a gyulladást, mérséklik a duzzanatot és az irritációt, ezáltal szüntetik meg az orrdugulást. Tudni kell azonban, hogy kb. egy hét használat után kezdik csak el kifejteni a hatásukat. Az aktuális pollenjelentéseket figyelve, időben el kell kezdeni tehát alkalmazni a szteroid orrspray-ket, a megelőző hatás érdekében pedig folyamatosan kell használni őket.

Milyen mellékhatásokat okozhatnak a szteroid orrspray-k?

A szteroidos orrspray helyileg, az orrnyálkahártyáról szívódik fel, ezért a lehetséges mellékhatások is elenyészőek a szájon át szedett szteriod készítményekhez képest. Ennek ellenére általában a legalacsonyabb hatásos dózis használatát javasoljuk. Azoknak a krónikus rhinitisben szenvedő betegeknek, akik esetleg hosszú ideig alkalmazzák a szteroid orrspray-t, azt tanácsoljuk, hogy rendszeres időközönként vegyenek részt fül-orr-gégészeti vizsgálaton, és ellenőriztessék az orrüreg és az orrsövény állapotát. A kortikoszteroid orrspray-k alkalmazásakor, főként a hosszú távú, nagy dózisú kezelés során tapasztalható mellékhatás, ami lehet orrszárazság, orrvérzés, illetve fekélyek kialakulása az orrban.

-A szteroidos orrspray használata előtt mindenképp kérje orvosa véleményét! Ha várandós, szoptat, illetve krónikus betegségben szenved, vagy a közelmúltban orrműtéten esett át, arról feltétlenül tájékoztassa orvosát – tanácsolja dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Forrás: Fül-orr-gége Központ (www.fulorrgegekozpont.hu).

Megosztás: