Szövődményekkel járhat a krónikus arcüreggyulladás

Szövődményekkel járhat a krónikus arcüreggyulladás

A felső légúti gyulladásokat - nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás - gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Előfordulhat, hogy ez az állapot tartóssá válik, ami további betegségek kialakulásához vezethet.

Náthától az orrmelléküreggyulladásig

Az orrmelléküregek az orrüreggel nyílások által összeköttetésben lévő, belülről nyálkahártyával borított, levegővel telt csontüregek az arckoponya csontjaiban. Az orrmelléküregekben egészséges körülmények közt termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkópikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Ha nátha, vagy felső légúti gyulladás következtében kialakult orrüregi gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik – fejti ki részletesen a probléma okait dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A váladék ezáltal nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik, majd a feszülés miatt fájdalom mutatkozik. A gyulladás még könnyebben alakul ki, ha a szellőzést akadályozó anatómiai eltérés van az orrban, például orrsövényferdülés.

Jellemző tünetek

Kezdeti állapotban a melléküreg-gyulladások tünetszegények lehetnek. A náthára jellemző tünetek elhúzódnak és feszítő, a fej előrehajtásával fokozódó, esetleg lüktető, a homloktájék, a szemek felé sugárzó arcfájdalom alakul ki sárgás-zöldes, gennyes orrfolyás mellett.

Kivizsgálás és kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett képalkotó eljárások (röntgen, CT,) is segítik a tünetek hátterében álló okok felderítését. A kezelés során a legfontosabb a melléküregek nyílásainak szabaddá tétele, az üregek szellőzésének helyreállítása, a beduzzadt orrnyálkahártya orrcseppel való lohasztása. Kiegészítésként adható fájdalomcsillapító, lázcsillapító, nyákoldó, szükség estén antibiotikum. Fontos a rendszeres sóoldatos orröblítés.

Orrpolipot is okozhat

Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt heveny melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan és észrevétlenül idültté válhat. Polipok alakulhatnak ki, melyek egy idő után orrlégzési akadályt képeznek – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika. Kimutatott, hogy a folyamatosan fennálló melléküreg gyulladás következtében állandósult garat felé hátracsorgó váladékozás tartós köhögést, hörghurutot okoz, asztmában fokozza a tüneteket. Az orr-melléküregek gyulladásának másik fontos szövődményi csoportja, ha a gyulladás túllép az üreg falán, és átterjed a szomszédos szervekre, szövetekre is, így okozhat agyhártyagyulladást, agytályogot, vagy a szemüreg gyulladását.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont

Megosztás: