Basedow-Graves kór: a fokozott pajzsmirigy-hormontermelés okozója!

Basedow-Graves kór: a fokozott pajzsmirigy-hormontermelés okozója!

Az egész szervezetre hatással vannak a pajzsmirigy által termelt hormonok: szerepet játszanak egyebek mellett a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, befolyásolják a vérnyomást, a gyomor-bél működését, hatással vannak hangulatunkra. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ismerteti a legfontosabbakat!

Az egész szervezetre hatással vannak a pajzsmirigy által termelt hormonok: szerepet játszanak egyebek mellett a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, befolyásolják a vérnyomást, a gyomor-bél működését, hatással vannak hangulatunkra. Fokozott pajzsmirigy hormontermelésnél gondolni kell autoimmun betegségre is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ismerteti a legfontosabbakat!

A pajzsmirigy túlműködés tünetei között található a szapora szívverés, nehezebb koncentráció, ingerlékenység, álmatlanság, illetve az étkezés melletti fogyás, csökkent meleg-tűrés, fokozott izzadás, valamint a menstruációs zavarok. Sokszor már egyetlen egy jelből, az előredülledő szemekből sejtheti az orvos, hogy mi okozhat problémát.

A Basedow-Graves kór háttere

A pajzsmirigy túlműködés hátterében meghúzódhat a pajzsmirigy gyulladása, a túl sok jód jelenléte a szervezetben, valamint akár egy autoimmun betegség, a Basedow-Graves kór is, amely leginkább a 20 és 40 év közötti nőket érinti, és nagy mértékben felelősek a kialakulásáért a környezeti tényezők, így például a stresszes életmód, a túl nagy lelki megterhelés, illetve fontos tényező a genetikai hajlam is. A kór kialakulásában a TSH receptor ellen stimuláló antitest játszik fontos szerepet, amely a fokozott hormontermelés okozója.

Komplex kivizsgálás és terápia!

A fizikális vizsgálatot követi a vérvizsgálat főként a TSH-szint meghatározásával. Amennyiben a TSH koncentráció alacsony, a pajzsmirigy fokozott mennyiségű T4-t és T3-t termel. A laborvizsgálatot – amelynek hangsúlyos része a szabad T4, valamint totál vagy szabad T3 szint mérése – követően nagyon fontos az ultrahang vizsgálat is, amelyből a pajzsmirigy méretére, szerkezetére, vérellátására, esetleges cisztáira, gyulladására lehet következtetni, az izotópvizsgálattal pedig az derül ki, hogy a pajzsmirigynek pontosan milyen típusú túlműködése van.

A kezelés során nélkülözhetetlen az életmód terápia megfelelő étkezéssel és mozgással, ugyanis társulhat a kórhoz akár 1-es típusú cukorbetegség, lisztérzékenység is, valamint a stressz kiküszöbölése is hangsúlyos. Szükség lehet gyógyszeres kezelésre, ennek célja a túlműködés normalizálása, illetve szóba jöhet műtéti vagy izotópos terápia. A pajzsmirigy túlműködés kezelése során lényeges a rendszeres laborvizsgálat, és az egészségi állapot ellenőrzése, amelyet szintén endokrinológus szakorvos végez.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Megosztás: