Véralvadásgátlót szedek: mire figyeljek az ünnepek idején?

Véralvadásgátlót szedek: mire figyeljek az ünnepek idején?

Amennyiben a karácsonyi ünnep vagy szilveszter idejére elutaznak, akár egy hosszabb autó- vagy repülőútra, előtt keresse fel orvosát, hiszen előfordulhat, hogy megelőző alvadásgátló kezelésre is szüksége lehet. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistájának hasznos tanácsai.

Előfordulhat, hogy a mélyvénás trombózist követően évekig, vagy akár élethosszig tartó véralvadásgátló kezelésre szorulnak a betegek, így be kell tartaniuk az ünnepek idején is orvosuk tanácsait. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont orvosa segítségével összeszedtünk néhány hasznos tanácsot.

Hosszabb útra készülök!

trombózis, véralvadásgátlók, alvadásgátló kezelés, utazási trombózis, sport, alkohol, ünnepek, prof. blaskó györgy, trombózisközpontA hosszabb repülőút, illetve autóval, busszal vagy vonattal történő megterhelő utazás megnöveli a mélyvénás trombózis, valamint a tüdőembólia létrejöttének kockázatát. Az utazási trombózis sajnos gyakori probléma. A tartós mozdulatlanság, a szűk hely, a keresztbe tett lábak, a szoros cipő és ruha viselése, a kevesebb folyadékfogyasztás megnöveli a vérrögök kialakulásának rizikóját.

Amennyiben két óránál hosszabb útra indul, ha teheti, legalább óránként álljon fel, sétáljon, mozgassa át végtagjait, igyon sok folyadékot, de ne kávét. Hasznos a kompressziós harisnya viselése! Akár speciális kezelésre lehet szüksége bizonyos esetekben (LMWH adása) az utazás előtt, illetve a visszaút előtt 1-2 nappal, azonban ha megfelelően, a kezelőorvos utasításai alapján szedi az alvadásgátlót, akkor nincs szükség erre.

Miért fontos a kompressziós harisnya?

A kitágult vénák ellen hatékony a kompressziós harisnya viselése – akár egy hosszabb út során is –, amely összenyomja az ereket, hozzájárul a megfelelő véráramláshoz a mélyebben futó vénákban is. Fontos, hogy megfelelő méretet válasszon, és nem mindegy, meddig ér a harisnya. Ezt beszélje meg orvosával!

Ne feledkezzen meg a kényelmes cipőről sem. Javasolt a domború talpú lábbeli, amely mozgásban tartja a lábszár izmait.

Milyen téli sportok tiltottak?

A síelés, korcsolyázás, jéghoki, a hegymászás semmiképpen sem ajánlott, a balesetveszélyes sportok sérülés esetén vérzéses szövődménnyel járhatnak. Általánosságban a küzdősportok mellőzendők! Helyette javasolható sport a séta, a túrázás, az úszás.

Előfordulhatnak nem várt események, esetek, akár otthon vagy az utazás során, amelyekre fokozottan figyelnie kell: betegség, baleset, vírusfertőzés, gyulladásos bélbetegség, trópusi betegség, stb. Amennyiben ilyesmi előfordulna, a kumarin-kezeltek INR ellenőrzése külföldön is elérhető. Nagyon fontos utazás előtt angol nyelvű orvosi igazolást kérnie arról, hogy tartós véralvadásgátló kezelésben részesül, mert például egy balesetnél hasznos információval szolgál a mentőknek – javasolja a Trombózisközpont orvosa.

Ihatok alkoholt?

Teljes tilalmat nem írhat elő a szakorvos, különösen nem az év végi ünnepek idejére, de fontos betartani néhány szabályt:

  • Megengedett a bor vagy a pezsgő, mértékkel.

  • A tömény szesz kerülendő!

  • Javasolt mennyiség a 1-2 dl alkohol.

Forrás: Trombózisközpont

Megosztás: