Van 2-es típusú cukorbeteg a családban? Ezt a vizsgálatot ön se hagyja ki!

Van 2-es típusú cukorbeteg a családban? Ezt a vizsgálatot ön se hagyja ki!

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van a genetikának is, ezért ha valakinek a családjában előfordult már a probléma (főleg, ha szülőről, nagyszülőről van szó), akkor érdemes neki is rendszeresen ellenőriztetnie a vércukor szintjét. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája azonban felhívja arra a figyelmet, hogy ilyenkor ne csak a glükóz, hanem az inzulin szinteket is nézesse meg, hiszen a 2-es típusú diabetes-t megelőzi az inzulinrezisztencia, melyet szintén kezelni szükséges!

A 2-es típusú cukorbetegség előszobája: inzulinrezisztencia

Egyre több szó esik manapság az inzulinrezisztenciáról (IR), mivel a szakemberek rájöttek arra, hogy bizony ezt az állapotot is kezelni kell, ha nem akarjuk, hogy 2-es típusú cukorbetegséggé nője ki magát.

Hogy pontosan mit is takar az IR? Először is érdemes tudni, hogy az inzulin fő feladata az, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa, ami pedig energiával látja el a szervezetet. Ennek hiányában a sejtek éheznek, a test nem működik megfelelően. IR esetén a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinra, így a glükóz nem képes beépülni a sejtekbe. Kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint bocsát ki, azonban ezt csak egy ideig képes megtenni, előbb-utóbb kifárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Ebből látszik, hogy a diabetes nem az egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem egy hosszú folyamat eredménye, melynek a kezdeti állapota az inzulinrezisztencia. Éppen ezért, ha valaki a genetikai hajlama miatt tart a 2-es típusú cukorbetegségtől, ne csupán a vércukor szintjét ellenőriztesse, hanem az inzulinét is. IR fennállása esetén ugyanis gyakran előfordul, hogy bár a glükóz értékeivel nincs probléma, viszont az inzulinnál már megfigyelhető az eltérés.

Ehhez OGTT vizsgálatra van szükség, méghozzá a 0,60,120 perces glükóz és inzulin értékekkel , valamint a HOMA index ellenőrzésével.

Ezek a tünetek utalhatnak IR-re

  • Menstruációs zavarok

  • Aknék, zsíros bőr

  • Túlsúly

  • Hajhullás

  • Teherbeesési nehézségek/meddőség

  • Memóriazavarok

  • Cukor/szénhidrátéhség

  • Étkezés utáni álmosság

Érdemes tudni, hogy vannak esetek, amikor semmilyen tünet nem jelzi a problémát (ez főleg a fogamzásgátlót szedő nőkre jellemző, mivel a tabletták elnyomják a tüneteket).

IR-em van. Hogyan tovább?

Az IR kezelése a következő részekből tevődik össze: életmódterápia (személyre szabott diéta és mozgás), szükség esetén gyógyszer- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Amikor kiderül az IR, endokrinológus felkeresése mellett érdemes dietetikusokhoz is fordul a megfelelő étrend összeállításához, hiszen nincs egységes séma a diétához (így a 160g CH sem kőbevésett) Amennyiben gyógyszerre van szükség, annak dózisa az idő folyamán változhat (sőt, javulás esetén el is hagyható), ezért rendszeres kontroll szükséges az állapot nyomon követése céljából.


 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: