Ismeri a 12 okot, ami szívritmuszavart okozhat?

Ismeri a 12 okot, ami szívritmuszavart okozhat?

Túl sok koffein, magas vérnyomás, koszorúér betegség… hány okot tudnánk még sorolni, ami szívritmuszavarhoz vezethet? Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segít megismerni az okokat, amelyek a normális szívveréstől a szívritmuszavarig vezetnek.

Emiatt lehet lassabb vagy gyorsabb a szívverés

A szívünk négy részből áll: a két felső pitvarból és a két alsó kamrából. A szív összehúzódásainak ritmusát „karmesterként” vezényli a szinuszcsomó, amely a jobb pitvarban helyezkedik el. A szinuszcsomó percenként 60-100 elektromos impulzust produkál, amely beindítja a szívdobbanásokat, ugyanis arra késztetik a pitvarok izmait, hogy összehúzódjanak és vért pumpáljanak. Az elektromos impulzusok ezután eljutnak az AV-csomónak nevezett sejtekhez, amelyeknek szintén koordináló szerepük van. Rendszerint ez az egyetlen útja a jeleknek, hogy a pitvarokból a kamrákig jussanak, majd onnan vért pumpáljanak a tüdőbe vagy a test többi részébe.
Ha a szinuszcsomó megbetegszik, vagy más ok miatt (például lázas betegség, fertőzés, pajzsmirigy betegség) gyorsabb vagy lassúbb működésre vált, a szív gyorsabban vagy lassabban fog verni. Több szívbetegség is okozhat szívritmuszavart, amely kiindulhat a pitvarokból, a kamrákból, de vezetési zavar következtében is létrejöhet.

Ilyen okok vezethetnek szívritmuszavarhoz

  1. genetikai hajlam,
  2. diabétesz,
  3. túl sok koffein, alkohol vagy tudatmódosító szerek fogyasztása,
  4. magas vérnyomás,
  5. dohányzás,
  6. pajzsmirigy alul- vagy felülműködés,
  7. alvási apnoe (éjszakai légzéskimaradás),
  8. bizonyos gyógyszerek, és étrend kiegészítők,
  9. koszorúér betegség,
  10. szerkezeti változás a szív felépítésében (például kardiomiopátia),
  11. előző szívinfarktus miatt károsodott szívizomszövetek,
  12. éppen zajló szívinfarktus.

3 ok, ami miatt kardiológushoz kell fordulni

A szívritmuszavar kivizsgálása, kezelése akár a szívinfarktust is megelőzheti.- Három kiemelten fontos ok van, ami miatt feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni – figyelmeztet dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Az egyik, ha a családban többeknél jelentkezett, jelen van bármilyen szívbetegség. Ebben az esetben évente, kétévente hasznos egy általános kardiológiai kivizsgálás. Ez még tünetmentesség esetén is szükséges, hiszen a szívritmuszavar például gyakran így „rejtőzködik”. Ugyanilyen jelentős a szív-érrendszeri szűrés, ha valaki olyan életmódot folytat, ami szívproblémákra hajlamosíthatja, például sok stressz éri, függőségei vannak, vagy éppen magas vérnyomás, pajzsmirigybetegség, diabétesz szerepel a kórtörténetében. A kardiológiai vizsgálatok elvégzésének harmadik oka, ha valaki olyan tüneteket tapasztal, mint felgyorsult vagy lelassult szívverés, mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, izzadás, furcsa, remegő érzés a mellkasban, eszméletvesztés. Bármi is a kivizsgálás oka, számos eszközös vizsgálat áll rendelkezésre a diagnosztizáláshoz. Ha kiderül, hogy valóban szívritmuszavarról van szó, megkezdődhet a kezelés, amellyel akár a stroke vagy a szívinfarktus kockázatát is jelentősen csökkenthetjük. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Megosztás: